9. Marta 2025.

Recept za tradicionalne hurmašice

Tradicionalni specijalitet, kojeg se ljudi rijeđe sjete od baklave ili tulumbe, zaslužio je da se ponovo nađe na vašim tanjirićima. Urmašice ili hurmašice mnogima spadaju među omiljenim kolačima, a jednostavna priprema i malo truda već će vas osvojiti na početku recepta.

Pripremite se na kolač, od kojeg će gosti željeti barem još jedno parče.

Sastojci:

250 g maslaca

1 jaje

1 kašika šećera

400 g brašna

Sastojci za preliv:

500 g šećera

500 ml vode

1 limun

Priprema:

Maslac stavite da se topi na srednjoj vatri. Za to vrijeme umutiti jaje i šećer.

U jaje i šećer dodajte otopljeni maslac i sve sjedinite. Zatim postepeno dodajte i brašno, pa rukama umjesite tijesto koje se ne lijepi za ruke. Tijesto prekrijte krpom i ostavite 20 minuta u zamrzivaču.

Poslije toga, rukama otkinite jedan dio tijesta i oblikujte valjak, pa taj dio stavite na redne, tačnije na stranu na kojoj su najsitnije rupe. Pritisnite tijesto, pa ga odvojte i stavite u podmazan pleh. Postupak ponavljate dok imate tijesta.

Urmašice pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni 30 minuta. Dok se urmašice peku, pripremite preliv. U šerpu sipajte šećer i vodu, promješajte i stavite da se kuva na srednjoj vatri oko 15 minuta.

Na pola kuvanja, limun isjecite na kolutove, pa ih stavite u šerpu u kojoj kuvate preliv. Vruće urmašice prelijte vrućim prelivom. Prekrijte ih i ostavite u toku noći da se dobro natope, prenosi “Ona”.

Foto: Pixnio

Izvor: Nezavisne

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare