Recept koji je na TikTok-u dobio 1.8 miliona lajkova.
– 4-6 glavica belog luka
– 1/2 glavice luka
– 1 vezica majčine dušice
– 700 ml supe od povrća ili piletine
– 60 g parmezana
– 1 krompir (može i više ako želite gušću supu)
– 475 ml biljnog ili kravljeg mleka po izboru
– 60 ml suvog belog vina
– krutoni i peršun za posipanje
– so, biber
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stupeni.
Skinite vrhove sa glavica belog luka, pa unutrašnjost prelijte s malo maslinovog ulja i posolite. Zamotajte svaku posebno u aluminijsku foliju i pecite 45 minuta do sat vremena. Kad se ispeku pustite da se ohlade.
Krompir iseckajte na kockice, pa ih kuvajte dok ne omekšaju (8-10 minuta).
@foodwithliz Reply to @teekeatz 60 whole cloves of garlic for this creamy garlic soup 🧄 #garlicbread #foodtok #goodsoup #veganrecipes #soup #fyp ♬ original sound – Ø1
Ohlađeni beli luk istisnite iz ljuske i prebacite ga u blender. Dodajte mu luk i komadiće krompira, pa izmiksajte. Sipajte šoljicu mleka i miksajte dok smesa ne postane glatka.
Prebacite smesu u veliki lonac i zagrejte. Dodajte preostalo mleko i supu i dodajte majčinu dušicu. Sipajte i belo vino i kuvajte na laganoj vatri dok alkohol ne ispari.
U supu umešajte parmezan, pa posolite i pobiberite po ukusu. Prema želji ubacite i komadić maslaca.
Izvadite majčinu dušicu i sipajte supu uz dodate kockice hleba i peršun.
Prijatno!
Foto: Shutterstock/NoirChocolate, illustracija
Izvor: N1