29. Augusta 2025.

Recept za štrudlu s orasima kojoj je nemoguće odoljeti

Sigurno i vi obožavate štrudlu s makom ili orasima, onu pravu, starinsku, koja ima pravi miris, kao nekada iz bakine kuhinje.

Pa zamislite još da je mekana kao pamuk, a ukus takav da se topi u ustima… I vi možete spremiti baš takvu – ovo je recept za najbolju štrudlu s orasima od koje ćete garantovano polizati prste!

Štrudla s orasima je poslastica koja će osvojiti srca sviju, čak i onih koji su najizbirljiviji. Ovaj kolač se priprema jednostavno, a efekat je savršen – nestvarno sočan i ukusan desert.

Ovo je recept za duplu mjeru i količinu možete prilagoditi svojim potrebama – uostalom, ova štrudla je toliko ukusna da nestaje brzo!

Sastojci

– 1 kg brašna

– 1 kocka kvasca

– 1 kesica praška za pecivo

– 6 kašika šećera

– 5 kašika ulja

– 3 jajeta

– 2 dl vode

– 2 dl mlijeka.

– 500 g mljevenih oraha

– 5 kašika šećera

– mlijeko

Priprema

Mlaku vodu pomješajte s kvascem, pa dodajte dvije kašičice šećera i ostavite da se aktivira. Jaja umutite varjačom, pa dodajte preostale četiri kašičice šećera, zatim sipajte kvasac, toplo mlijeko, ulje i prašak za pecivo.

Postepeno dodajte brašno i umjesite meko tijesto. Pokrijte krpom i ostavite da naraste. Kada tijesto naraste, podijelite ga na dva dijela i tanko ga rastanjite.

Za fil, pomješajte mljevene orahe, šećer i mlijeko u šerpi i ostavite da orasi nabubre. Mlijeko dodajte po želji, sve dok fil ne bude bio dovoljno gladak (ne treba da bude previše rijedak kako bi štrudla mogla normalno da se puni). Neprekidno mješajte na slaboj vatri dok orasi ne omekšaju. Rastanjeno tijesto filujte i uvijte u štrudle. Stavite ih u pleh obložen papirom za pečenje.

Pecite na 180 ili 200 stepeni dok ne dobiju lijepu, zlatno-braon boju!

Glassrpske.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare