4. Novembra 2024.

Recept za šnenokle

Sastojci:

1 l mlijeka

5 bjelanaca

5 žumanaca

100 g šećera

1 kašičica brašna

1 paketić vanilin šećera

Priprema:

Odvojite bjelance od žumanaca, te bjelance pomoću miksera istucite u čvrst snijeg. U mlijeko stavite šećer i vaniliju (ili vanilin šećer), te ga zakuvajte. U kipućem mlijeku, pomoću kašike, ukuvavajte snijeg od bjelanaca. Svaki zahvat kašikom je potrebno kuvati po, otprilike, minut sa svake strane. Vadite ih pomoću šuplje grabilice (s rupicama) i stavljajte u zdjelice ili u jednu veću posudu. Mutilicom istucite žumance i brašno. U dobijenu smjesu pomalo dolijevajte i miješajte mutilicom vruće mlijeko koje vam je ostalo od ukuvavanja bjelanaca. Dobijeno vratite na vatru i mutite dok ne provri, te nastavite skroz dok se smjesa ne zgusne. Dobijenu kremu prelijte preko šnenokli i ostavite da se ohladi.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare