Lazanje su vrlo ukusno italijansko jelo koje se pravi od istoimene tjestenine – širokih listova koji se slažu s mesnim umakom i sirom te peku u rerni. Zbog kaloričnih namirnica to se jelo preporučuje konzumirati u vrlo umjerenim količinama.
Osobe koje se hrane prema keto načelima, odnosno konzumiraju vrlo male količine ugljikohidrata ne mogu uživati u klasičnim italijanskim lazanjama. Umjesto toga napravili su svoju keto verziju koja umjesto tjestenine ima svježu tikvicu.
Ne samo da tikvice imaju znatno manje ugljikohidrata od tjestenine već imaju i manje kalorija. U 100 grama tikvica nalazi se tek 16 kalorija, a u 100 grama sušenih listova lazanja oko 360 kalorija.
Sastojci:
800 grama mljevenog mesa
700 ml umaka od paradajza
450 grama svježih tikvica
400 grama ricotte
300 grama naribane mozzarelle
90 grama naribanog parmezana
1 jaje
so i biber po želji
šaka svježeg bosiljka
Priprema:
Dobro operite tikvice s korom te ih narežite na tanke kriške po dužini. Nasolite ih i pustite ih tako 15-ak minuta da sol izvuče svu vodu iz povrća. Potom posušite narezane tikvice papirnatim ručnikom.
Za to vrijeme napravite mesni umak: u tavi pirjajte mljeveno meso dok ne dobije boju. Potom dodajte umak od paradajza, posolite i pobiberite i kuhajte nekoliko minuta. Ne brinite se, umak će se do kraja skuhati u rerni.
U zdjelici pomiješajte jedno jaje s naribanim parmezanom i ricottom. Posolite i pobiberite po želji.
Na dno vatrostalne posude rasporedite malo mesnog umaka. Preko njega stavite kriške tikvica da pokriju cijelu površinu. Preko tikvica stavite polovicu preostale smjese mesnog umaka i polovicu sirne smjese. Preko sirne smjese stavite ostatak tikvica, mesni umak i ostatak smjese s ricottom.
Na vrhu posipajte s naribanom mozzarellom.
Prekrijte aluminijskom folijom i stavite rernu u prethodno zagrijanu rernu na 200 Celzijevih stepeni oko 40 minuta. Po isteku tog vremena uklonite aluminijsku foliju i pecite još 10 minuta da se sir na vrhu zapeče.
Ukrasite svježim listićima bosiljka i poslužite toplo.
Azra.ba