Čak i ako niste vešti u pravljenju palačinki, pomoću ovog recepta zbog kojeg nije potrebno ni da ih okrećete na šporetu, imaćete osećaj da ste već pravi stručnjak.
Palačinke su jedna od omiljenih poslastica u svetu, brzo se prave, lako umese i uglavnom nije potrebno da idete u prodavnicu jer sve sastojke imate kod kuće, pa su uvek dobra ideja kada se nekome u domu prijede nešto slatko.
Danas ih možemo pronaći u nekoliko verzija; od američkih koje su i kod nas postale trend, pa do onih klasičnih tankih ispunjenih pekmezom.
Ovim receptom ćete dobiti veću količinu palačinki, pa je možete prilagoditi svojim potrebama.
Potrebno vam je:
– 4 belanca
– 4 žumanca
– 800 grama brašna
– 100 grama maslaca
– 800 mililitara mleka
– 150 grama šećera
– 2 vanilina šećera
– ulje za prženje
Priprema:
Mikserom umutite maslac, dodajte žumanca, pa naizmenično sipajte malo brašna i malo mleka. Postupak ponavljajte sve dok ne potrošite pripremljenu količinu brašna i mleka, kako vam se ne bi stvorile grudvice.
Umutite belanca u čvrst sneg i dodajte ih u prvu smesu, ali to radite postepeno. U posebnoj posudi izmešajte vanilin i obični šećer, a ukoliko volite da isprobate različite ukuse, umesto vanilinog šećera možete staviti rum šećer ili limun šećer. Trik za palačinku jeste u tome što se šećer dodaje dok je palačinka na tiganju, zbog čega testo dobije kremasti ukus.
Tiganj zagrejte na srednjoj temperaturi, ubrusom ga premažite, a potom prelijte smesom za palačinke. Palačinku pospite šećerom i čekajte dok se donja strana ne ispeče. Kada je palačinka gotova, umotajte je i slažite u posudu s poklopcem da bi ostala meka i glatka.