Dubai torta je bogata i kremasta poslastica s datuljama, orasima i čokoladom, koja spaja orijentalne okuse s modernim desertnim tehnikama. Evo recepta:
Sastojci:
Biskvit:
• 6 jaja
• 150 g šećera
• 150 g mljevenih oraha
• 50 g brašna
• 1 prašak za pecivo
Fil 1:
• 200 g datulja (sitno isjeckanih)
• 200 ml vode
• 2 kašike šećera
• 100 g mljevenih oraha
Fil 2:
• 500 ml slatke pavlake
• 200 g čokolade za kuvanje
Dekoracija:
• 100 g mljevenih oraha
• Po želji: komadići datulja ili čokoladne mrvice
Priprema:
1. Priprema biskvita:
1. Razdvojite žumanca od bjelanaca. Bjelanca umutite u čvrst snijeg.
2. Žumanca pjenasto umutite sa šećerom dok smjesa ne postane svijetla i gusta.
3. Lagano dodajte mljevene orahe, brašno i prašak za pecivo, a na kraju umiješajte snijeg od bjelanaca.
4. Smjesu sipajte u okrugli kalup prečnika 26 cm obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 20-25 minuta.
5. Ohladite biskvit i presijecite ga na dva dijela.
2. Priprema fila 1 (datulje i orasi):
1. U šerpi pomiješajte datulje, vodu i šećer. Kuhajte dok datulje ne omekšaju i smjesa se zgusne.
2. Dodajte mljevene orahe, promiješajte i ostavite da se fil ohladi.
3. Priprema fila 2 (čokoladni ganache):
1. Zagrijte slatku pavlaku do vrenja (ne treba da proključa).
2. Prelijte pavlaku preko nasjeckane čokolade i miješajte dok ne dobijete glatku i sjajnu smjesu. Ostavite da se prohladi i malo zgusne.
4. Sastavljanje torte:
1. Prvi sloj biskvita premažite filom od datulja i oraha.
2. Prekrijte drugim slojem biskvita.
3. Prelijte tortu čokoladnim ganacheom i ravnomjerno rasporedite.
5. Dekoracija:
Pospite mljevene orahe preko čokoladnog fila, a po želji dodajte komadiće datulja ili čokoladne mrvice.
Serviranje:
Ostavite tortu u frižideru najmanje 4-5 sati, a idealno preko noći, kako bi se svi ukusi proželi. Služite ohlađenu i uživajte u bogatom ukusu Dubai torte!
Prijatno!
Glassrpske.com