Ovo su hrskave, kremaste i ledene kockice čokolade koje osvježavaju čak bolje od sladoleda i savršene su za proslavu Svjetskog dana čokolade.
Sastojci:
za kore:
9 listova za ljuštenje i savijače
9 kašika čokoladnog (ili nuga) namaza
Otopljeni puter
za kremu:
1 litar mlijeka
250 g šećera
2 čokoladna pudinga
8 žumanaca i 8 belanaca
4 kašike gustine
200 g crne čokolade
800 ml vrhnja za šlag
Priprema:
Pripremiti kore. Trebaće vam tri kore od kojih se svaka sastoji od tri gotova lista za pitu i lista lisnatog testa. Jednu koru stavite na radnu površinu, premažite je maslacem i čokoladnim namazom, prekrijte drugom korom i ponovite postupak. Dodajte treću koru i ponovo premažite maslacem i čokoladnim namazom.
Pecite svaku koru posebno oko 15 minuta na 200 stepeni.
Pripremite kremu. Stavite 700 ml mlijeka, zajedno sa šećerom i crnom čokoladom na vatru i sačekajte da mlijeko proključa. U preostalih 300 ml mlijeka stavite čokoladni puding, gustin i žumanca.
Smesu dobro promešati i dodati u vrelo mleko sa čokoladom. Kuvajte dok ne dobijete gustu kremu, a zatim sklonite sa vatre.
Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg i dodati u vruću kremu.
Kremu prekrijte prozirnom folijom i ostavite u frižider da se potpuno ohladi.
Kada se krema ohladi, umiješajte prethodno izmiksani šlag.
Na pleh staviti prvu koru i polovinu kreme. Na kremu staviti drugu koru i ostatak kreme.
Ostavite tortu u frižideru najmanje dva sata.
Narežite ga na kockice i na svaku kocku stavite iskidanu treću koru da dobije lisnati izgled.
Gastro blogerica Katarina Paoletić iz Istre podijelila je s nama recept za kremastu deliciju.
Azra.ba