9. Jula 2024.

Recept za čokoladnu, kremastu, ledenu i hrskavu tortu koja traži više

Ovo su hrskave, kremaste i ledene kockice čokolade koje osvježavaju čak bolje od sladoleda i savršene su za proslavu Svjetskog dana čokolade.

Sastojci:

za kore:

9 listova za ljuštenje i savijače

9 kašika čokoladnog (ili nuga) namaza

Otopljeni puter

za kremu:

1 litar mlijeka

250 g šećera

2 čokoladna pudinga

8 žumanaca i 8 belanaca

4 kašike gustine

200 g crne čokolade

800 ml vrhnja za šlag

Priprema:

Pripremiti kore. Trebaće vam tri kore od kojih se svaka sastoji od tri gotova lista za pitu i lista lisnatog testa. Jednu koru stavite na radnu površinu, premažite je maslacem i čokoladnim namazom, prekrijte drugom korom i ponovite postupak. Dodajte treću koru i ponovo premažite maslacem i čokoladnim namazom.

Pecite svaku koru posebno oko 15 minuta na 200 stepeni.

Pripremite kremu. Stavite 700 ml mlijeka, zajedno sa šećerom i crnom čokoladom na vatru i sačekajte da mlijeko proključa. U preostalih 300 ml mlijeka stavite čokoladni puding, gustin i žumanca.

Smesu dobro promešati i dodati u vrelo mleko sa čokoladom. Kuvajte dok ne dobijete gustu kremu, a zatim sklonite sa vatre.

Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg i dodati u vruću kremu.

Kremu prekrijte prozirnom folijom i ostavite u frižider da se potpuno ohladi.

Kada se krema ohladi, umiješajte prethodno izmiksani šlag.

Na pleh staviti prvu koru i polovinu kreme. Na kremu staviti drugu koru i ostatak kreme.

Ostavite tortu u frižideru najmanje dva sata.

Narežite ga na kockice i na svaku kocku stavite iskidanu treću koru da dobije lisnati izgled.

Gastro blogerica Katarina Paoletić iz Istre podijelila je s nama recept za kremastu deliciju.

Azra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare