Kad nemate previše vremena za pripremu ručka ili večere, brza pita zeljanica može biti savršena opcija.
Dok pripremanje juvke za tradicionalnu zeljanicu može oduzeti vrijeme, ovim receptom ćete dobiti sličan rezultat uz sočan fil i hrskavu koru.
Sastojci:
400-500 grama blitve ili spinata
pola kašike soli
250 grama svježeg sira
250 grama feta sira
4 jajeta
1 kašika palente
1 pakovanje kora za pitu
100 mililitara mlijeka
Priprema:
Špinat isjeckati i posoliti pa promiješati rukama. U drugu zdjelu dodajte svježi sir i feta sir pa dodajte jaja. Umutite dok ne dobijete ujednačenu smjesu pa dodajte palentu i sjednite smjesu.
Izdvojite 3 kore za pitu, umotajte u čistu krpu i ostavite sa strane.
Tepsiju premazati uljem pa staviti prvu koru koju ćete premazati uljem, preklopite je pa ponovo namastite uljem. Nakon toga dodajte drugu koru koju ćete premazati na isti način. Na nju sipajte 3-4 kašike smjese od sira, razmazite pa preko posipajte spinat.
Dalje redajte po jednu koru, pa namastite i filujte. Kore koje ste ostavili sa strane redajte jednu po jednu i dobro namastite svaku kao i izdignute ćoškove.
Pitu prelijte mlijekom, posebno obratite pažnju na rubove pa ih pritisnite kašikom. Izrežite prije pečenja po želji i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni 40 minuta ili dok ne porumeni.
Glassrpske.com