Srpska kuhinja je poznata po bogatim i zasitnim jelima koja spajaju jednostavne sastojke s dubokim i složenim ukusima. Kajmak je jedan od njenih zaštitnih znakova – kremasti delikates koji svako jelo pretvara u praznik za nepce. Ovaj recept za svinjski file u kajmaku idealan je za sve ljubitelje domaćih ukusa.
Ovo jelo će vas podsjetiti na tradicionalne ukuse srpskih trpeza i unijeti toplinu u svaku priliku.
Sastojci:
600 g svinjskog filea
200 g domaćeg kajmaka
2 čena bijelog luka (sitno sjeckana)
1 kašika masti (ili ulja)
150 ml supe ili vode
So i biber (po ukusu)
1 kašičica začinske slatke paprike
Malo svježeg peršuna za dekoraciju
Priprema:
Svinjski file očistite od žilica i isjeckajte na medaljone debljine 2-3 cm. Posolite i pobiberite sa svih strana.
Na srednje jakoj vatri zagrijte mast u tiganju. Medaljone pržite po 2-3 minuta sa svake strane dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Izvadite ih na tanjir i pokrijte folijom.
U isti tiganj dodajte sitno sjeckan bijeli luk i pržite nekoliko sekundi dok ne zamiriše. Zatim ubacite alevu papriku i brzo promješajte da ne zagori. Dodajte supu ili vodu i dobro izmješajte, pa ubacite kajmak.
Kuvajte na laganoj vatri uz miješanje dok se kajmak potpuno ne otopi i sos ne postane gladak.
Vratite medaljone u tiganj s kajmakom. Kuvajte na laganoj vatri još 5-7 minuta, povremeno ih okrećući, dok meso ne postane mekano i potpuno premazano sosom.
Poslužite toplo, posuto svježim peršunom, uz prilog po želji – domaći hljeb, pire krompir ili kuvani kupus su savršen izbor, prenosi “Ona“.
Nezavisne.com