Od lisnatog testa možete da napravite neka od najukusnijh peciva, a umjesto da ga kupujete, mi vam donosimo savršen recept za domaće
Da, zahteva malo vremena, ali verujte, pecivo od domaćeg lisnatog testa je neuporedivo ukusnije od kupovnog. Lisnato testo je idealno za pripremu kroasana, ali i ako volite krckava peciva punjena prelepim nadevima.
Sastojci:
- 300 g hladnog putera
- 1/2 šolje hladne vode
- 1/4 kašičice soli
- 240 g brašna
Priprema:
- U blender dodajte brašno, so i 170 g baš hladnog putera isečenog na kockice i dobro izblendirajte.
- Zatim dodajte preostali puter i izblnedirajte. Nakon toga sipajte hladnu vodu i blendirajte dok se svi sastojci lepo ne sjedine. Nemojte previše da blenirate jer tako možete da upropastite testo. Prebacite testo na pobrašnjenu površinu i kratko ga premesite, pa ga umotajte u providnu foliju i ostavite da odstoji 30 minuta u frižideru.
- Razvucite oklagijom testo u pravougaonik. Stavite veće parče putera koje ste malo razvukli. Nemojte to raditi rukama, jer puter ne sme da se topi, nego ga stavite u kesu za zamrzivač, pa rukama lupite par puta.
- Zatim preklopite prvo po dužini, a onda i po širini. Još jednom razvucite, pa ponovo preklopite po dužini i širini. Ponovite postupak. Nemojte previše da razvlačite testo jer puter ne sme da se vidi. Ostavite da odstoji pokriveno providnom folijom, nekih pola sata.
- Nakon toga ponovo razvucite testo i pravite od njega šta želite
Izvor: B92