Isprobajte ovaj jednostavni recept za posni keks.
Sastojci
380 g glatkog brašna
200 g šećera
6 g praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
250 g posnog margarina
100 g banane
250 g sjeckanih oraha
240 g čokolade za kuvanje
Priprema
U zdjeli izmiksajte margarin sobne temperature i šećer. Dodati izgnječenu bananu i još malo izmiksajte.
Dodajte prosijano brašno sa praškom za pecivo i sodom bikarbonom u nekoliko navrata, zatim i sjeckane orahe i sve dobro zamijesite rukom. Nakon nekoliko minuta miješanja nastaće kompaktna smjesa. Tada dodajte i sjeckanu čokoladu.
Mijesiti još malo da se čokolada ravnomjerno rasporedi u tijestu. Smjesu ostavite u frižider na 20 minuta. Pleh obložiti pek-papirom.
Od smjese formirajte kuglice oko 30 g težine i rasporedite ih u pleh sa obaveznim razmacima između. Keks pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni (sa ventilacijom) devet do 10 minuta u zavisnosti od debljine keksića. Pri vađenju iz rerne keks će biti još malo mekan sa gornje strane, ali hlađenjem će dovoljno očvrsnuti.
* Recept preuzet sa stranice “My Mili Cake”
Nezavisne.com