14. Novembra 2025.

Recept dana: Posni keks

Isprobajte ovaj jednostavni recept za posni keks.

Sastojci

380 g glatkog brašna

200 g šećera

6 g praška za pecivo

1 kašičica sode bikarbone

250 g posnog margarina

100 g banane

250 g sjeckanih oraha 

240 g čokolade za kuvanje

Priprema

U zdjeli izmiksajte margarin sobne temperature i šećer. Dodati izgnječenu bananu i još malo izmiksajte.

Dodajte prosijano brašno sa praškom za pecivo i sodom bikarbonom u nekoliko navrata, zatim i sjeckane orahe i sve dobro zamijesite rukom. Nakon nekoliko minuta miješanja nastaće kompaktna smjesa. Tada dodajte i sjeckanu čokoladu.

Mijesiti još malo da se čokolada ravnomjerno rasporedi u tijestu. Smjesu ostavite u frižider na 20 minuta. Pleh obložiti pek-papirom.

Od smjese formirajte kuglice oko 30 g težine i rasporedite ih u pleh sa obaveznim razmacima između. Keks pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni (sa ventilacijom) devet do 10 minuta u zavisnosti od debljine keksića. Pri vađenju iz rerne keks će biti još malo mekan sa gornje strane, ali hlađenjem će dovoljno očvrsnuti. 

* Recept preuzet sa stranice “My Mili Cake”

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare