Danas vam donosimo recept za pripremiu slasne pogače sa ajvarom.
Sastojci:
300 g bijelog brašna
200 g integralnog brašna
50 ml ulja
1 žumance
200 ml mlijeka
25 g svježeg kvasca
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
Za premaz:
1 kašičica omekšalog margarina
2 kašike ajvara
Za premaz odozgo:
1 umućeno bjelance
Priprema:
U mlaku vodu razmutiti kvasac, šećer i dvije kašike brašna.
Ostaviti da odstoji desetak minuta. Zatim dodati žumance, ulje, so i brašno da se dobije glatko meko tijesto pa ga nauljiti malo sa svih strana i ostaviti da se udvostruči. Gotovo tijesto podijeliti na dvije loptice.
Prvu razvući u krug prečnika 25 cm pa prebaciti na papir za pečenje u tepsiju. Dobijenu koru premazati margarinom, pa staviti ajvar, vodeći računa da ne bude do ivice kruga.
Razvući i drugi dio tijesta staviti preko fila. Prstima spojiti ivice donjeg i gornjeg tijesta.
Na sredini staviti čašu, isjeći ga na osam trouglova, svaki uvrnuti dva puta u istom smjeru. Viljuškom pritisnuti ivice tijesta.
Pokriti pogaču, ostaviti je dvadesetak minuta. Rernu zagrijati na 180 stepeni. Pogaču premazati umućenim bjelancem pa peći 25-30 minuta.
Glassrpske.com