Sastojci:
Maslinovo ulje
1 list tijesta za pite, izrezan na trake debljine 5 mm
8 jaja
80 ml pavlake za kuvanje
280 g mladog špinata
1 crveni luk, tanko nasjeckan
2 češnja bijelog luka, izgnječenog
1 limun, sitno naribana korica i iscijeđen sok
150 g feta sira, izlomljenog na veće komade
150 g čeri paradajza, prerezanih napola
Priprema:
U tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte jednu četvrtinu trakica od tijesta, pržite 10-20 sekundi dok ne postanu zlatne i hrskave pa izvadite na kuhinjski ubrus. Ponovite sa svim tijestom. U zdjeli umutite osam jaja i pavlaku. Zagrijte rernu na 200 stepeni. Zagrijete kašiku ulja u tavi promjera 25 centimetara, dodajte mladi špinat, crveni i bijeli luk, zatim dinstajte dva minuta ili dok špinat ne uvene i tekućina ne ispari. Umiješajte koricu limuna i pola iscijeđenog soka, ulijte smjesu od jaja i pavlake u tavu. Na vrh stavite 100 grama fete izlomljene na velike komade. Nakon tri minuta, ili kada se počne zgušnjavati, maknite s vatre. Stavite tavu u rernu na pet minuta ili dok se fritata posve ne stegne i ne dobije boju na vrhu. Pomiješajte čeri paradajz, preostali limunov sok i preostalu fetu i začinite. Rasporedite po fritati i dodajte pržene trakice od tijesta.
Glassrpske.com