29. Maja 2024.

Recept dana: Fritata

Sastojci:

Maslinovo ulje

1 list tijesta za pite, izrezan na trake debljine 5 mm

8 jaja

80 ml pavlake za kuvanje

280 g mladog špinata

1 crveni luk, tanko nasjeckan

2 češnja bijelog luka, izgnječenog

1 limun, sitno naribana korica i iscijeđen sok

150 g feta sira, izlomljenog na veće komade

150 g čeri paradajza, prerezanih napola

Priprema:

U tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte jednu četvrtinu trakica od tijesta, pržite 10-20 sekundi dok ne postanu zlatne i hrskave pa izvadite na kuhinjski ubrus. Ponovite sa svim tijestom. U zdjeli umutite osam jaja i pavlaku. Zagrijte rernu na 200 stepeni. Zagrijete kašiku ulja u tavi promjera 25 centimetara, dodajte mladi špinat, crveni i bijeli luk, zatim dinstajte dva minuta ili dok špinat ne uvene i tekućina ne ispari. Umiješajte koricu limuna i pola iscijeđenog soka, ulijte smjesu od jaja i pavlake u tavu. Na vrh stavite 100 grama fete izlomljene na velike komade. Nakon tri minuta, ili kada se počne zgušnjavati, maknite s vatre. Stavite tavu u rernu na pet minuta ili dok se fritata posve ne stegne i ne dobije boju na vrhu. Pomiješajte čeri paradajz, preostali limunov sok i preostalu fetu i začinite. Rasporedite po fritati i dodajte pržene trakice od tijesta.

Glassrpske.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare