15. Decembra 2025.

Recept dana: Dubai baklava je luksuzna verzija omiljenog slatkiša i biće zvezda praznične trpeze

A priprema je jednostavna

Luksuzna, moderna verzija baklave koja spaja hrskave kore, bogat pistać fil i neodoljivu mlečnu čokoladu.

Bliže nam se praznici i ako želite da probate nešto drugačije, ova baklava biće pun pogodak na vašoj prazničnoj trpezi.

Takođe, sjajan je izbor kada želite da impresionirate goste nečim drugačijim, a istovremeno jednostavnim za pripremu.

Vreme pripreme: 

  • 60 minuta

Sastojci: 

Za baklavu:

  • Kore za baklavu
  • 150 g putera

Za fil:

  • 150 g svežeg kadaifa
  • 3 kašike kreme od pistaća (oko 200 g)
  • 2 kašike tahinija
  • 5–6 kašika sitno seckanog pistaća
  • 3 kašike šećera u prahu

Za spoljašnji čokoladni sloj:

  • 300 g mlečne čokolade
Recept dana: Dubai baklava je luksuzna verzija omiljenog slatkiša i biće zvezda praznične trpeze
 

Priprema: 

Na tihu vatru stavite puter da se otopi, zatim dodajte sitno iseckan kadaif i lagano ga pržite dok ne dobije zlatnu boju. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.

U posudu sa ohlađenim kadaifom dodajte krem od pistaća, tahini, šećer u prahu i seckani pistać. Sve dobro sjedinite dok ne dobijete ujednačen fil.

Jednu koru za baklavu položite vodoravno na radnu površinu i isecite je na trake širine oko tri prsta. Premažite je otopljenim puterom, preko nje stavite drugu traku i ponovo premažite. Svaki sloj blago premažite puterom.

Na kraj trake stavite jednu kašičicu fila i savijajte u oblik trougla. Pripremljene baklave ređajte u pleh obložen papirom za pečenje.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumene. Kada su gotove, izvadite ih i ostavite da se potpuno ohlade.

Mlečnu čokoladu otopite na pari, pa svaku baklavu umočite u čokoladu i odložite na papir za pečenje. Kada sve završite, stavite u frižider dok se čokolada ne stegne.

Bon appetit!

24sedam.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare