A priprema je jednostavna
Luksuzna, moderna verzija baklave koja spaja hrskave kore, bogat pistać fil i neodoljivu mlečnu čokoladu.
Bliže nam se praznici i ako želite da probate nešto drugačije, ova baklava biće pun pogodak na vašoj prazničnoj trpezi.
Takođe, sjajan je izbor kada želite da impresionirate goste nečim drugačijim, a istovremeno jednostavnim za pripremu.
Vreme pripreme:
- 60 minuta
Sastojci:
Za baklavu:
- Kore za baklavu
- 150 g putera
Za fil:
- 150 g svežeg kadaifa
- 3 kašike kreme od pistaća (oko 200 g)
- 2 kašike tahinija
- 5–6 kašika sitno seckanog pistaća
- 3 kašike šećera u prahu
Za spoljašnji čokoladni sloj:
- 300 g mlečne čokolade

Priprema:
Na tihu vatru stavite puter da se otopi, zatim dodajte sitno iseckan kadaif i lagano ga pržite dok ne dobije zlatnu boju. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
U posudu sa ohlađenim kadaifom dodajte krem od pistaća, tahini, šećer u prahu i seckani pistać. Sve dobro sjedinite dok ne dobijete ujednačen fil.
Jednu koru za baklavu položite vodoravno na radnu površinu i isecite je na trake širine oko tri prsta. Premažite je otopljenim puterom, preko nje stavite drugu traku i ponovo premažite. Svaki sloj blago premažite puterom.
Na kraj trake stavite jednu kašičicu fila i savijajte u oblik trougla. Pripremljene baklave ređajte u pleh obložen papirom za pečenje.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumene. Kada su gotove, izvadite ih i ostavite da se potpuno ohlade.
Mlečnu čokoladu otopite na pari, pa svaku baklavu umočite u čokoladu i odložite na papir za pečenje. Kada sve završite, stavite u frižider dok se čokolada ne stegne.
Bon appetit!