22. Oktobra 2023.

Recept dana: Čizkejk sa pistaćima

Čizkejk sa domaćim kremom od pistaća.

Sastojci:

Biskvit:

– 125 grama putera

– 240 grama sitnog keksa

Krem od pistaća:

– 240 g neoljuštenih neslanih pistacija

– 140 g šećera u prahu

– 1 vanilin šećer

– prstohvat soli

– 60 ml vode

– 60 ml suncokretovog ulja

Krem od sira:

– 3 jaja

– 600 grama neslanog sira (kremastog)

– 1 kašika šećera

– 2 vanilin šećera

Glazura:

– 2 pavlake

– 2 kašike šećera u prahu

– 1 vanilin šećer

Priprema:

Krem od pistaća:

Počećemo sa kremom od pistaćacija. Idealno bi bilo koristiti nepečene pistacije, ali pošto su pečeni obično jedini dostupni, i oni će moći da posluže.

Pistaći bez ljuske teži su skoro duplo od oljuštenog pistaća, pa kada očistite 240 grama neoljuštenih pistaća, dobićete 120 grama oljuštenih pistaća.

Zatim očišćene pistacije prelijte vrelom vodom i ostavite da odstoje 15 minuta.

Nakon što su malo omekšali, ocedite ih i malo prebrišite da skinete kožicu (ne morate potpuno).

Stavite pistacije u blender i blendajte ih 5-10 minuta uz malo pulsiranje. Kada vidite da počinje da liči na smesu, dodajte šećer u prahu, vanilin šećer i prstohvat soli.

Na kraju dodajte ulje i vodu i ostavite da se sve dobro izmeša. Dobija se nešto manje od 500 grama kreme. Sve to možete iskoristiti u čizkejku ili deo ostaviti u frižideru i pojesti sa sladoledom od vanile ili palačinkama.

Po potrebi možete ostaviti malo za ukrašavanje.

Biskvit:

Uključite rernu na 170 stepeni da se zagreje.

Keks samleti. Otopite maslac i pomešajte sa keksom da se sjedini.

Na dno kalupa za torte stavite papir za pečenje i ravnomerno rasporedite smesu od biskvita i maslac . Lagano pritisnite.

Stavite u rernu na pet minuta.

Krema od sira:

Odvojite belanca od žumanaca.

Od belanaca praviti sneg: prvo na maloj brzini dok ne počnu da lagano pene, pa pojačajte brzinu i mešajte dok se ne stisnu i dignu.

Sir, šećer, vanilin šećer i kremu od pistaća umutiti u žumanca. Kada se sjedini, obavezno rukom umešajte sneg od belanaca, polako i nežno dok se ne sjedini, tako da ostane „lagano“.

Ravnomerno stavite preko keksa i vratite u rernu na 175 stepeni na 15 minuta, a zatim smanjite na 160 stepeni i pecite još 10 minuta.

Glazura:

Miksajte pavlaku, šećer u prahu i vanilin šećer dok se ne sjedine. Posle pečenja ravnomerno rasporedite kašikom. Vratite u isključenu rernu još 15 minuta.

Idealno bi bilo ostaviti preko noći u frižideru da se lepo ohladi, ali minimum pet sati da se lepo stegne pre sečenja.

Prijatno!

Foto: Shutterstock/Carey Jaman

Izvor: N1

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare