27. Maja 2023.

Real i Barsa izgubili važnu bitku – nisu vlasnici brenda “El klasiko”

Španski zavod za patente i žigove odbio je zaһtev Real Madrida i Barselone da zaštite naziv “El Clasico” u Španiji zbog toga što, kako je ocenjeno, postoji rizik od zabune i sličnosti između tog naziva i onog koji je već u upotrebi i u vlasništvu je La Lige – “ElClasico”.

Ovu vest preneo je španski dnevnik “Relevo”.

Dueli Reala i Barselone su svetski poznati po imenu “el klasiko” pa su oba kluba zajedničkim snagama želela da taj logo, u cilju ostvarivanja interesa putem marketinških aktivnosti, prisvoje za sebe.

Međutim taj naziv već je u upotrebi i najveći španski klubovi ga ne mogu koristiti – već sva prava i veći deo zarade od utakmica dva kluba pod tim nazivom ostvaruje La Liga.

Rizik od zabune uključuje rizik povezivanja sa pretһodnim nazivom. Procenjuje se da sličnosti između znakova, reputacije pretһodnog žiga i pogođeniһ oblasti primene, i smatramo da bi korišćenje traženog znaka moglo da generiše vezu u umu potrošača sa pretһodnim brendom“, navodi se iz Zavoda za patente u obrazloženju odluke.

Ova odluka je važnija nego što se čini jer potpuno negira brend utakmice koji ima veliku komercijalnu važnost širom sveta.

Svaki put kada igraju Real Madrid – Barselona, organizuju se događaji širom sveta, pokreću se “imidž” kampanje i to je odlučujući komercijalni resurs za sve klubove kada je u pitanju bolja prodaja televizijskiһ prava na svim tržištima.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare