Reagovala Kina: Smirite se, provjeravamo - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Reagovala Kina: Smirite se, provjeravamo

Kina je danas saopštila da razmatra izveštaje SAD po kojima je kineski špijunski balon uočen da leti američkim vazdušnim prostorom.

Kina je takođe, tim povodom pozvala na smirenost.
Portparol ministarstva spoljnih poslova Mao Ning izjavio je da nema informacije o tome da li će se nastaviti planirana poseta Kini američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

“Kina je odgovorna država i uvek strikno poštuje međunarodno pravo i nema nameru da narušava teritoriju i vazdušni prostor bilo koje suverene zemlje. Što se tiče balona, razmatramo i proveravamo situaciju i nadamo se da će se obe strane sa njom nositi mirno i pažljivo”, rekao je Mao.

SAD i Kanada su danas saopštile da su pratile špijunski balon koji je leteo na velikoj visini iznad Severne Amerike i iznad osetljivih vojnih lokacija.

Pentagon je sinoć objavio prisustvo balona za koji smatra da je kineski u vazdušnom prostoru SAD, a kanadska vlada je danas saopštila da istražuje “drugi potencijalni incident”.

Blinken je trebalo da danas stigne u Kinu u vreme zaoštrenog ;odnosa između Pekinga i Vašingtona oko pitanja trgovine, Tajvana, zaštite ljudskih prava i teritorijalnih pretenzija Kine u Južnom kineskom moru.

Danas objavljeno

Svijet je upozoren, još jednom: Stiže velika kriza

M.

Srušila se višespratnica u Dohi, spasioci tragaju za preživjelima

M.

Herš otkriva ulogu Šolca u novoj verziji diverzije na Sjevernom toku

M.

Ostavite komentar