13. Aprila 2023.

Razriješena vječita dilema: Pucketanje prstima izaziva teške hronične bolesti?

Postavlja se pitanje, da li je to zaista istina? Prema Klivlendskoj klinici, u većini slučajeva ova navika ne oštećuje zglobove. Hirurg Kim L. Stearns objašnjava da pucanje zglobova oslobađa vazduh u obliku mehurića azota iz prostora oko zglobova. Zvuk se aktivira kako se mehurići kompresuju.

“Istraživači nisu sigurni da li je zvuk pucketanja zglobova zvuk stvaranja ili oslobađanja mehurića vazduha“, primećuje dr Sterns. “Ali u svakom slučaju, to je samo vazduh i ne predstavlja nikakvu opasnost po zdravlje naših zglobova, kao što često čujemo.”

On objašnjava da pravilno pucanje zglobova neće povećati niti izazvati razvoj artritisa. Ali to ne znači da nema rizika povezanih sa ovom navikom. Naime, hirurg tvrdi da je tehnika koju koristimo veoma važna.

”Ne vucite i ne pritiskajte previše jer će vas boleti, a pukotine zglobova ne bi trebalo da boli. Ovo je uglavnom znak da radite nešto pogrešno i da treba da prestanete. Isto tako, ako primetite otok ili druge neuobičajene promene na prstima, važno je odmah da odete na pregled“, upozorava Sterns, koji tvrdi da u ovom slučaju može da se radi o povredi ligamenata ili čak iščašenju prsta.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare