20. Juna 2023.

Razgovori starih saveznika: O čemu su pričali Evropa i Velika Britanija?

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen razgovarala je telefonom sa premijerom Velike Britanije Rišijem Sunakom o podršci Ukrajini.

“Razgovarali smo o finansijskoj podršci Ukrajini posle 2023. godine, mogućnostima i izazovima veštačke inteligencije i borbi protiv krijumčarenja migranata”, napisala je fon der Lejen na Tviteru.

Kako je saopšteno iz kabineta britanskog premijera, posle posete SAD-u prošle nedelje, Sunak je obavestio predsednicu EK o radu Velike Britanije na veštačkoj inteligenciji, a lideri su razgovarali o izazovima i mogućnostima ove tehnologije u razvoju.

“Fon der Lejen je pozdravila je planove za globalni samit o veštačkoj inteligenciji u Velikoj Britaniji kasnije ove godine i istakla inicijative EU u ovoj oblasti, a dvoje lidera su se saglasili da sarađuju na zajedničkom pristupu”, ističe se u saopštenju.

Premijer je takođe ukazao na mogućnosti za Veliku Britaniju i EU da dalje razvijaju zajednički rad u oblasti nauke i tehnologije, uključujući ispunjavanje zajedničkih zelenih ambicija.

Sunak je izrazio nadu da će doći do napretka u razgovorima o mogućem učešću Velike Britanije u okivrnom programu za istraživanje i inovacije Horizont Evropa, kao i da će Velika Britanija i EU postići pragmatičan sporazum o proizvodnji baterija za električna vozila za podršku proizvođačima automobila širom kontinenta.

Lideri su takođe razgovarali o tragičnom brodolomu u Grčkoj prošle nedelje i brutalnom poslovnom modelu bandi za krijumčarenje ljudi.

Oni su potvrdili posvećenost da nastave blisku saradnju na razbijanju kriminalnih poduhvata koji pokreću ilegalnu migraciju, uključujući saradnju Velike Britanije sa graničnom agencijom EU Fronteks, zaključuje se u saopštenju Sunakovog kabineta.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare