20. Marta 2023.

Razgovor o “ključnim i osjetljivim pitanjima” trajao četiri i po sata

“Rusija je uvek otvorena za pregovarački proces i poštuje kineski plan za Ukrajinu”, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

“Uvek smo otvoreni za pregovarački proces. Svakako ćemo razgovarati o svim ovim pitanjima, uključujući i Vaše inicijative, koje bezuslovno poštujemo”, rekao je Putin na sastanku sa kineskim liderom.

Sastanak dvojice lidera danas se održava u Kremlju, a predsednici dveju zemalja će razgovarati i o “ostalim ključnim i osetljivim pitanjima”, otkrio je ranije pomoćnik Putina, Jurij Ušakov.

Trgovinski promet uvećan za više od dva puta
Predsednik Rusije poželeo je dobrodošlicu svom kineskom kolegi i tom prilikom istakao dobru saradnju dveju država. Izrazio je uverenost da će Kineska Narodna Republika, pod vođstvom Si Đinpinga, uspeti da ostvari sve ciljeve i zabeleži veoma dobre rezultate u predstojećem periodu.

“Od kako smo se upoznali pre 10 godina, uradili smo dosta važnih stvari za razvoj naših bilateralnih odnosa. Trgovinski promet se uvećao za više od dva puta. Imamo mnogo zajedničkih zadataka i ciljeva, i ja znam da i vi lično, ali i ostali kineski prijatelji, poklanjate veliku pažnju poboljšanju naših odnosa. Znamo da zauzimate jedan veoma uravnotežen stav kada je u pitanju veliki broj globalnih i važnih pitanja”, ocenio je predsednik Rusije.

Putin je pohvalio veoma efikasan ekonomski sistem Kineske Narodne Republike, za koji je rekao da je dosta bolji nego u drugim zemljama.

“Ova činjenica izaziva veliki interes i, moram da priznam, da vam čak malo i zavidimo”, ocenio je predsednik Rusije.

Prva poseta baš u Rusiji
Kineski lider je rekao da se prema ruskom kolegi uvek odnosi kao prema dragom prijatelju.

“Veoma mi je drago da sam ponovo u poseti Rusiji, a posebno što se to desilo nakon što sam ponovo izabran za predsednika Kine. Želeo sam da moja prva poseta nakon izbora bude baš Rusija”, rekao je Si Đinping.

“Kina ulaže velike napore u razvoju odnosa dveju zemalja”, poručio je kineski lider, nakon čega je dodao da je svestan da su odnosi strateški i od velike važnosti.

“Istina je da naše zemlje imaju veliki broj zajedničkih ciljeva”, rekao je on, potvrđujući reči Vladimira Putina, nakon čega je kazao da je “veoma zahvalan ruskom lideru zbog toga što je tokom poslednjih godina Kini pružao jaku podršku”.

“Mi to vrlo dobro vidimo”, napomenuo je Si.

Kineski predsednik je poručio da je ubeđen da će Rusija i Kina svojom saradnjom uspeti da ostvare sve ciljeve.

Si je prokomentarisao i predstojeće predsedničke izbore u Ruskoj Federacije. Kako je rekao, siguran je da će Putin osetiti podršku svog naroda.

“Zahvaljujući jakom rukovodstvu Putina, Rusija je zabeležila velike rezultate. Uveren sam da će Vas ruski narod podržati i tada”, poručio je on.

RT

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare