27. Jula 2023.

Razaraju bubrege, a jedemo ih svakodnevno: Ove namirnice izbegavajte u širokom luku

Da bi bubrezi pravilno funkcionisali potrebno je voditi računa o hrani koju unosite u organizam. Ove 3 namirnice posebno negativno utiču na ovaj organ.

Lekari kažu da mogu da uspore rad bubrega, ali i izazovu stavranje peska, a mnogima su redovno na trpezi. Ovu hranu bi najpametnije bilo izbaciti iz ishrane ili barem svesti na minimum.

Crveno meso i prerađevine
Da ne biste oštetili bubrege, ne bi trebalo da jedete više od tri porcije crvenog mesa nedeljno. Visok unos crvenog mesa povezan je sa terminalnim stadijumom bubrežne bolesti (ESRD), prema studiji objavljenoj u “Journal of the American Society of Nephrology”. Stručnjaci preporučuju da iz ishrane izbacite i prerađevine od svinjetine. U obimnoj analizi koja je obuhvatala 23 studije, konzumacija salame, šunke, slanine i kobasica povećava rizik od razvoja maligniteta bubrega.

Krompir
Ubedljivo najpopularnija namirnica ne samo kod nas, već svuda u svetu. Međutim, sa ovim povrćem treba biti oprezana ukoliko imate neku bubrežnu tegobu. Ovo povrće je bogato kalijumom što negativno utiče na osobe koje imaju uznapredovalu hroničnu bubrežnu bolest. Ispostavilo se bubrežni pacijenti koji su imali veliku količinu kalijuma u ​​serumu ranije su umirali od onih kod kojih je nivo ovog minerala bio niži.

Gazirana pića
Prema istraživanju, konzumiranje gaziranih sokova u velikoj meri oštećuje bubrege. Stručnjaci su otkrili da je kod onih koji su pili više od četiri ovakva soka svake nedelje znatno veći rizik da će se razviti hronična bubrežna insuficijencija.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare