29. Februara 2024.

Ratne igre pod palicom mašina: “Vještačka inteligencija je ključni igrač”

Integracija generativne veštačke inteligencije (AI) u ratne igre, ključni alat za strateško planiranje u vojsci, može da promeni način na koji se donose odluke.

Jasir Atalan, saradnik za podatke u američkom Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS), istakao je uticaj koji AI može da ima – prema njegovim rečima, AI može da oblikuje ratne igre i, zapravo, celu budućnost rata.

Mogućnosti AI u ratnim igrama

Izazovi u tradicionalnim ratnim igrama, uključujući troškove, transparentnost i ekskluzivnost, podstakli su razmatranje rešenja u obliku veštačke inteligencije. Atalan je, zajedno sa kolegama Bendžaminom Jensenom i Denom Tadrosom, naglasio ulogu AI u rešavanju tih problema.

Umjesto da se direktno oslanja na ljudske igrače koji sede za stolom kako bi igrali igru, analitičari 21. veka mogu da koriste generativnu AI i velike jezičke modele (LLM) za stvaranje agenata igre, navodi se u izveštaju CSIS-a.

Atalan je raspravljao o mogućnostima koje pruža AI, rekavši da bi mogao da doprinese različitim perspektivama saveznika i da ponudi vredne podatke u ratnoj igri. Atalan je pojasnio, takođe, da ratne igre nisu predviđanje ishoda, već istraživanje političkih opcija, prilika i izazova za različite učesnike.

Prednosti, ali i izazovi

U februaru 2023, američka vojska uspešno je upotrebila AI za upravljanje vojnim avionom i učestvovanje u simuliranoj borbi vezduh-vazduh, što ukazuje na potencijalnu sinergiju između ratnih igara i AI.

Studija Instituta Alan Tjuring iz 2023. godine istakla je ključnu ulogu ratnih igara i simulacija u donošenju odluka za vojnu odbranu. Studija je pokazala da bi integracija AI mogla da smanji broj potrebnih igrača, ubrza igre, generiše nove strategije i poboljša uživljavanje igrača.

AI, međutim, ima ograničenja, posebno u strateškom razmišljanju, smatra Atalan. Upozorio je na preterano oslanjanje na autonomne agente zbog potencijalnih pristrasnosti nasleđenih za vreme AI treninga.

Iako je prepoznao korisnost AI u poboljšanju misaonih procesa i donošenja odluka, Atalan je naglasio jednu jednostavnu stvar, da je “ljude ipak nemoguće zameniti”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare