27. Septembra 2023.

Ratari negoduju: Ukrajinsko žito preplavilo Hrvatsku, nekontrolisano se uvozi

U prvih šest meseci 2023. godine iz Ukrajine je uvezeno 64.979 hiljada tona žitarica što je činilo 38 odsto ukupnog hrvatskog uvoza žitarica, saopštili su iz hrvatskog Ministarstva poljoprivrede.

Iako hrvatski premijer Andrej Plenković tvrdi da se ukrajinsko žito samo provozi kroz Hrvatsku, podaci Ministarstva poljoprivrede govore suprotno, a predstavnik domaćih ratara, Petar Pranjić tvrdi da je Hrvatska izložena nekontrolisanom uvozu ukrajinskog žita i brašna, objavio je portal hrvatske N1.

Plenković je prošle nedelje rekao “da će hrvatske luke služiti za tranzit ukrajinskog žita trećim zemljama”.

“Stav i želja Hrvatske je da smo mi tranzitna zemlja, a ne zemlja koja prima ogromne količine ukrajinskog žita koje je jeftinije od našeg, što bi značilo da su naši poljoprivrednici u nevolji”, rekao je Plenković.

Na pitanje o dosad uvezenoj količini žita iz Ukrajine, iz hrvatskog Ministarstva poljoprivredu su saopštili da je “u prvih šest meseci 2023. godine iz Ukrajine uvezeno 64.979 hiljada tona žitarica što je činilo 38 odsto ukupnog hrvatskog uvoza žitarica”, ukupne vrednosti “17,74 miliona evra, odnosno 20,8 odsto od ukupnog uvoza žitarica u Hrvatsku”.

Precizirali su da je prošle godine iz Ukrajine uvezeno 42.696 tona žitarica u vrednosti od 12,8 miliona evra, što ukazuje da je u prvih šest meseci ove godine uvezeno 52 odsto žitarica nego cele prošle godine, iz čega se, piše portal, lako može projektovati da će, ako ne dođe do težih prekida snabdevanja, količina uvezenog žita do kraja godine biti za više od 100 odsto veća u odnosu na prošlu godinu.

Iz Ministarstva nije decidirano rečeno da li je iz ovih brojeva isključeno žito u tranzitu za treće zemlje, a iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i iz Carinske uprave odgovor nije dobijen.

Robert Jurišić, vlasnik i direktor firme “S-Grejn BI” i agrarni analitičar, objasnio je za N1 da evidencija o poljoprivrednom uvozu i izvozu u Hrvatskoj nije posebno pouzdana.

“Niko ne zna pravu sliku, da li u ove podatke ubrajaju robu koja je u tranzitu ili se radi o robi koja je ušla i ostala u Hrvatskoj”, navodi Jurišić i dodaje da je “Hrvatska generalno uvozila oko 100 do 130 hiljada tona pšenice godišnje”.

Ratari: Hrvatska nekontrolisano uvozi žito

Predstavnik domaćih ratara Petar Pranjić, međutim, tvrdi da Hrvatska nekontrolisano uvozi žito i da su hrvatski poljoprivrednici ove godine definitivno propali.

Prema rečima Pranjića, koji je predsednik Odbora za ratarstvo Hrvatske poljoprivredne komore, “Hrvatska je preplavljena žitom iz Ukrajine”.

“Unazad godinu dana je to krenulo. Mi tačne količine ne znamo, ali ja bih radije govorio o šteti koju to donosi. Uvozi se prekomerno, nekontrolisano. Nas to sve pogađa, pogotovo male obrte i OPG-e koji se ne mogu nositi s tim”, kaže Pranjić i dodaje da su “ratari lani počeli propadati, a ove godine su definitivno propali. Svaku jesen govorimo da je najteža setva dosad, ali stvarno nema više smisla uložiti deset nečega, a dobiti dva i po ili tri”.

Pranjić je rekao i da su na sednici Odbora prošle sedmice uputili apel premijeru Plenkoviću da ih primi.

“Politika snižavanja cena je za pohvalu, koliko će efekta imati, videćemo. Nas žalosti i ljuti zašto mi, koji smo prvi u lancu proizvodnje hrane, nismo obuhvaćeni”, naveo je Pranjić.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare