13. Juna 2023.

“Rat više nije hladan nego ‘vruć’ i opasniji – bliži se kraj dominacije dolara”

Iako će biti potrebne godine da se dolar zameni, proces bi mogao da se ubrza u korist digitalnih valuta, prenosi Aljazeera Balkans.

U poslednje vreme, mnoge zemlje u usponu nastoje da prekinu dominaciju dolara i izbegnu preterano poslovanje u američkoj valuti.

To se dogodilo kada su Vašington i druge zapadne zemlje uvele ekonomske sankcije Rusiji kao odgovor na rat te države protiv Ukrajine, a Moskva i Kineska vlada su sarađivale na smanjenju zavisnosti od dolara i uspostavljanju saradnje između svoja dva finansijska sistema.

Andrej Kostin, izvršni direktor VTB banke, druge po snazi ruske banke, rekao je za Rojters da se bliži kraj dominacije dolara s porastom juana, dodajući da ostatak sveta vidi opasnost od neuspelog pokušaja Zapada da pokori Moskvu nakon rata protiv Ukrajine.

Dodao je da je kriza signalizirala velike promene u globalnoj ekonomiji, potkopavajući globalizaciju u vreme kada je Kina preuzimala uzde vodeće svetske ekonomske sile.

Upitan misli li da je svet u novom hladnom ratu, Kostin je rekao da je to sada postao “vrući rat” koji je opasniji od hladnog rata. Sjedinjene Američke Države i Evropska unija, kazao je, izgubiće na potezima zamrzavanja stotina milijardi dolara ruske suverene imovine, jer mnoge zemlje sve više prelaze na plaćanja u drugim valutama osim dolara i evra, dok Kina nastoji da ukloni valutna ograničenja.

Dodao je da se dugo istorijsko razdoblje hegemonije dolara bliži kraju i da je vreme da Kina postepeno ukine valutna ograničenja. Kina shvata da neće postati svetska ekonomska sila broj jedan ako zadrži juan kao nekonvertibilnu valutu kao i kako je opasno za Peking da drži rezerve u obliku američkih državnih obveznica.

Ugrožena dominacija

U izveštaju Markets Insidera, Vikram Raj, viši ekonomista američke TD banke, kaže da, iako ne postoji neposredna pretnja koja bi mogla da okonča dominaciju dolara u bliskoj budućnosti, hegemonija dolara je sve više ugrožena.

Iako su alternative još u ranoj fazi, one bi jednog dana mogle zauzeti mesto dolara, uspostavljajući manje koncentrisan valutni sistem.

U narednu deceniju ili dve postoje velike mogućnosti za pojavu regionalno dominantnih valuta i multipolarnog međunarodnog sistema, gde dolar zauzima primarnu ulogu koju deli s evrom, juanom, budućim digitalnim valutama centralne banke, a možda i drugim opcijama koje tek treba videti, navedeno je u izveštaju.

Raj je rekao da će, kao što je sada slučaj, dolar nastaviti da vlada kao najraširenija rezervna valuta, što je trend koji je ostao nepromenjen od Drugog svetskog rata. Takođe predstavlja 50 posto globalnih računa za trgovinu, glavno je sredstvo u izdavanju obveznica i u prekograničnim bankarskim uslugama.

Ističe da korist koju Sjedinjene Američke Države imaju od tih prednosti prati sve veća frustracija zbog superiornosti dolara.

Takođe smatra i kako napori Kine da iskoristi juan u trgovini sirovom naftom postepeno smanjuju dugoročnu zavisnost od dolara na tržištima.

Konkurencija dolaru

Međutim, za potpuno svrgavanje s trona trebaće vremena.

Iako je evro ozbiljan rival u odnosu na dolar, i evro i juan su slaba konkurencija u odnosu na pouzdanost dolara. U poređenju s tim da se američke obveznice odlikuju po tome da su sigurno utočište, obveznice denominirane u evrima često ne dolaze od iste vlade, što umanjuje njihovu pouzdanost.

Raj je dodao da juan još nije slobodno konvertibilan i nije široko dostupan, a drugi analitičari su, takođe, primetili da je oslabljen strogim kineskim kontrolama, što ga čini loše prilagođenim za slobodno tržište.

Uprkos tome, neki faktori bi mogli ubrzati proces dedolarizacije.

Digitalne valute centralne banke su jedna od takvih pretnji. Određeni broj zemalja već radi na ovoj tehnologiji, a ako se ovaj trend usvoji, to bi moglo ukinuti potrebu za dolarima prilikom plaćanja.

Rizik za dolar predstavljaju i turbulentni događaji, rekao je Raj. Iako su SAD nedavno izbegle neispunjavanje obaveza, slični događaji u budućnosti mogli bi da poljuljaju međunarodno poverenje u tu valutu i da ubrzaju njeno slabljenje.

U narednim godinama bi mogli da se pojave i drugi izazovi, poput ideje o zajedničkoj valuti među članicama BRIKS-a. Međutim, mala je verovatnoća da će se postići punopravna valutna unija između tako različitih ekonomija, iako su te zemlje izrazile opredeljenost da više trgovinskih razmena obavljaju bez dolara, rekao je Raj.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare