14. Juna 2024.

Rat u Crvenom moru, američka motka od milijardu dolara protiv “Božjih partizana”

Američka mornarica je, u akcijama zaštite brodova u Crvenom moru, do sada u 450 akcija ispalila projektile vredne više od milijardu dolara. Organizacija Ansar Alah, Božji partizani, ili kako ih svi zovu jemenski Huti su, od oktobra, pogodili 77 transportnih brodova i potopili jedan. Saobraćaj Crvenim morem za polovinu manji nego pred početak rata u Pojasu Gaze. Amerikanci, kako tvrde Huti, do sada izveli više od 450 napada na njihove snage i ubili 55 osoba.

Za manje od 24 časa, dim je kuljao sa palube dva teretna broda u Crvenom moru, nedugo pošto su ih pogodili projektili ispaljeni sa polažaja jemanskih Huta. Ova dva napada, na koje su Amerikanci odgovorili bombardovanjem Hodeide, nastavak su osam meseci dugog rata za kontrolu Crvenog mora između koalicije predvođene Sjedinjenim Državama i Huta.

Liberijski “Tutor” su, u sredu, pogodila dva neidentifikovana projektila, nakon čega je na palubi izbio požar, što je bio 77. uspešan napad Huta u prethodnih osam meseci.

“Izveli smo specijalnu operaciju u Crvenom moru koristeći pomorske dronove, bespilotne letelice i balističke projektile i pogodili brod Tutor, koji bi mogao da potone”, rekao je hutski general, Jahja Sare.

Hutski general je, takođe, rekao da je akcija izvedena u saradnji sa iračkim milicijama, kao i da će biti nastavljeni napadin na sve brodove koji, na bilo koji način, imaju veze sa Izraelom.

Hutski napadi su, u proteklih osam meseci, imali razarajući efekat na pomorski saobraćaj u Crvenom moru, pa je broj kontejnera prevezen ovom rutom čak 90 odsto manji nego pre upada Hamasa u Izrael 7. oktobra, dok je prevoz ostalih vrsta tereta, uključujući i naftu smanjen za 50 do 67 odsto.

Na taj način, teret koji je do sada prevožen kzor Suecki kanal preusmeren je oko Roga Afrike, što je protok roba usporilo za dve sedmice i uslovilo trošak od oko milion dolara za gorivo po brodu.

Istovremeno, cene obaveznog osiguranja i bonusi za posadu su deset puta veći u odnosu na predratni period, dok je osiguranje brodova sa 0,1 odsto vrednosti plovila u decembru prošle godine, u martu poskupilo na oko jedan odsto.

Osim transportnih, Huti su najmanje 80 puta gađali ratne brodove koalicije koju predvode Sjedinjenih Država. Iako ni jedan od ovih brodova nije pogođen, projektili su u nekoliko navrata uništavani jako blizu plovilima.

Huti su, prema sopstvenim tvrdnjama, u dva navrata bezuspešno gađali i nosač aviona “Dvajt Ajzenhauer”. Američka Šesta flota, u čijem je sastavu ovaj brod, tvrdi da takve akcije “nisu primećene”.

U želji da na bilo koji način smiri tenzije u ovom regionu, administracija predsednika Džozefa Bajdena je, bar do sada, prilično pažljivo gađala položaje Huta, koncentrišući snagu odvraćanja na obaranje raketa koje doleću iz Jemena.

Ipak, Huti tvrde da su Amerikanci i Britanci u najmanje 450 navrata bombardovali njihove položaje, kao i da je u eksplozijama ubijeno 55 osoba.

Šefica svih američkih špijuna, Ejvril Hejns je pred Kongresom prošlog meseca priznala da su dosadašnje akcije predstavljale neuspešan pokušaj da se zaustave napadi Huta, kao i da očekuje da će se akcije iz Jemena nastaviti još neko vreme.

Nekadašnji šef američke Centralne komande, general Frenk Mekenzi je, Vol strit džurnalu, rekao da će mogućnost da neki od ratnih brodova zavisiti od upornosti Huta.

Amerikanci su, za osam meseci “odbrane Crvenog mora”, u 450 akcija ispalili projektile ukupne vrednosti oko milijardu dolara i na taj način stvorili logistički problem s obzirom da je vojsna indistrija već ozbiljno opterećena snabdevanjem Izraela i Ukrajine.

Suštinski, Amerikanci skupim projektilima gađaju jeftine bespilotne letelice i projektile koje Hutima doturaju Iranci, uključujući i rakete dometa oko 1.500 kilometara, koje mogu da dobace do baza na Bliskom istoku u kojima se nalazi oko 30.000 vojnika iz SAD.

Guti su, između 2015. i 2021. godine, lansirali 851 bespilotnu letelicu i 430 raketa na mete u Saudijskoj Arabiji, koja je u tom periodu vazdušnim udarima bezuspešno pokušavala da ih odvrati od daljih akcija.

U saudijskim i američkim napadima na Hute, tokom tog perioda, poginulo je najmanje 9.000 stanovnika Jemena.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare