Rat špijuna, "Operacija Istanbul" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Rat špijuna, “Operacija Istanbul”

Špijunski rat koji već godinama vode Iran i Izrael se, sa Iraka, Sirije, Libana i palestinskih teritorija, proširio na na istambulske ulice, pošto je turska tajna služba u poslednjih nekoliko dana uhapsila 11 navodnih agenata Mosada.

Sredinom prošle godine, na sličan način, Turska je “počistila” i ćeliju iranskih špijuna, koji su planirali napade u najvećem turskom gradu.

Turska tajna služba, MIT, uhapsila je 11 osoba za koje se sumnja da su, po naređenjima izraelskog Mosada, pratili grupu iranskih poslovnih ljudi, čime je nastavljena akcija vlasti u Ankari protiv delovanja stranih obaveštajnih službi, ukljujujući ruske, izraelske i iranske agente.

Navodni agenti Mosada, čije postojanje Izrael do sada nije komentarisao, bili su deo petnaestočlane grupe koja je “u stopu pratila aktivnosti 23 osobe i kompanije sa poslovnim odnosima sa Iranom”, saopštile su turske vlasti.

MIT zatvara krug

Hapšenja su usledila pošto je turski MIT godinu i po dana pratio njihove akcije.

Mosad je, kako pišu turski mediji, vrbovao Seldžuka Kučukaju, preko bivšeg oficira turske vojske i člana zabranjene organizacije FETO. Seldžuk je kasnije postao šef ove špijunske ćelije.

Posle obuke u inostranstvu, pratio je ove osobe i članove njihovih porodica, nabavljao bankovne izvore i listinge telefonskih poziva i predavao ih nadređenim u Mosadu.

Dve osobe, čiji identitet nije objavljen, i dalje su u bekstvu.

Hapšenja iranskih špijuna

Akcija turskih obaveštajaca usledila je godinu dana pošto je u Istanbulu uhapšena grupa iranskih agenata, osumnjičenih da su spremali napade na izraelske državljane u Istanbulu.

Hapšenje iranskih špijuna

Neposredno pre toga, Mosad je iz Turske evakuisao nekoliko Izraelaca, navodnih meta napada Iranaca.

Hapšenje u istanbulskom hotelu bila je druga akcija turskih obaveštajaca protiv iranskih agenata, koji su u Tursku došli kako bi organizovali napade na izraelske poslovne ljude i diplomate. Sredinom juna prošle godine, turska policija uhapsila je devet osoba u seriji akcija protiv navodnih iranskih obaveštajaca i njihovim pomagača.

Ubistvo pukovnika Revolucionarne garde

Seriju događaja koji su, na kraju, rezultirali hapšenjima, pokrenulo je ubistvo pukovnika iranske Revolucionarne garde Hasana Sajada Hodajarija koji je, navodno, bio je ključni čovek u planiranju napada na izraelske državljane u Turskoj.

Hojadari je 22. maja ubijen ispred svoje kuće u Teheranu, pošto su na njega pucala dvojica maskiranih motociklista.

Pod prismotrom Izraela

Vlasti u Teheranu su odmah pokrenule opsežnu potragu za “cionističkim agentima”, koji su navodno odgovorni za ovo ubistvo. Do kraja dana, iranski mediji su javili da je uhapšeno nekoliko osoba iz mreže izraelskih špijuna.

Nekoliko dana kasnije, američki mediji su objavili da su Izraelci potvrdili da su organizovali ubistvo pukovnika Revolucionarne garde, kako bi upozorili Iran da se mane planiranja napada na izraelske državljane u inostranstvu.

Pukovnik Hosein Sajad Hodajari, bio je potpuno nepoznat sve do trenutka kada su iranski mediji objavili vest o njegovoj smrti. Iz šturih saopštenja Revolucionarne garde dalo se naslutiti da je učestvovao u akcijama u Siriji i Libanu.

Ni 24 časa kasnije, Šin Bet, izraelska obaveštajna služba, obavestila je novinare da je Hodajari ipak bio mnogo uticajniji nego što se u prvi mah činilo. Izraelski Kanal 12 tvrdio je da je iranski pukovnik nedavno vratio iz Sirije planirao otmice zvaničnika izraelskih bezbednosnih službi, poslovnih ljudi i naučnika.

Otmice, zavere i pretnje

Vest o ovom, navodnom, planu Teherana, prvi put je objavljena u aprilu prošle godine, odnosno nedugo pošto su operativci Mosada u Teheranu oteli Mansura Rasulija, koji je tokom ispitivanja rekao da je “poslat u Tursku kako bi oteo izraelskog diplomatu, američkog generala i francuskog novinara”. Rasuli je u Tursku otputovao po naređenju pukovnika Hodajarija, kome se na teret stavlja i planiranje ubistva petorice Izraelaca na Kipru.

Raisi najavljuje osvetu

Na ova, nezvanična, objašnjenja Izraelaca odmah je reagovao iranski predsednik Ibrahim Raisi, koji je najavio osvetu za ubistvo pukovnika Revolucionarne garde.

“Nema sumnje da ćemo se kriminalcima osvetiti za smrt ovog mučenika”, rekao je iranski predsednik, optužujući “ruku globalne arogancije” za ubistvo pukovnika Revolucionarne garde.

Matrica napada, tvrde Iranci, neodoljivo podseća na način na koji su, tokom poslednje decenije, ubijani najznačajniji fizičari povezivani sa kontroverznim nuklearnim projektom.

rts.rs

Danas objavljeno

Turska započela raspoređivanje specijalaca na KiM

Vanja A

Ruska vojska spriječila napad ukrajinskih diverzanata u Belgorodskoj oblasti Rusije

Vanja A

Kamion sletio s puta, jedna osoba nastradala

Vanja A

Ostavite komentar