3. Juna 2023.

Raste broj mrtvih u sudaru vozova u Indiji, skoro 300 poginulih i 850 povrijeđenih

Izjavio je to zvaničnik Odishe AFP-u, pri čemu Reuters napominje kako je riječ o najsmrtonosnijoj željezničkoj nesreći u Indiji u više od dvije decenije.

Sudhanshu Sarangi, šef vatrogasnog odjela Odishe, rekao je da izvlačenje žrtava još uvijek traje i da ima puno težih povreda, prenosi Reuters. Glavni sekretar Odishe Pradeep Jena objavio je na Twitteru da je više od 200 vozila hitne pomoći pozvano na mjesto nesreće u okrugu Balasore u Odishi te da je mobilizovano dodatnih 100 doktora, povrh 80 koji su već tamo.

Preživjeli putnik: Odjednom sam vidio 10-15 mrtvih

“Spavao sam. Probudila me buka voza koji je iskočio iz šina . Odjednom sam vidio 10-15 mrtvih. Uspio sam izaći iz vagona, a onda sam vidio puno raskomadanih tijela”, rekao je neidentifikovani preživjeli muškarac.

Videosnimka prikazuje spasioce kako se penju uz jedan od oštećenih vozova kako bi pronašli preživjele, dok su putnici dozivali pomoć i jecali. Do sudara je došlo jučer oko 19 sati po lokalnom vremenu (15:30 po srednjoevropskom).

Howrah Superfast Express, koji vozi od Bangalorea do Howraha u Zapadnom Bengalu, iskočio je iz šina i sudario se s Coromandel Expressom koji vozi od Kolkate do Chennaija.

Danas je Dan žalosti

Vlasti su dale protivrječne tvrdnje o tome koji je voz prvi iskočio iz šina. Ministarstvo željeznica saopštilo je da je pokrenulo istragu o incidentu. Iako je Jena rekao da je u sudar bio uključen i teretni voz, što su pisali i pojedini mediji, Indijske željeznice još ne spominju tu mogućnost.

Prema Indijskim željeznicama, njihova mreža omogućava prijevoz više od 13 miliona ljudi svakoga dana, a Reuters ističe kako je infrastruktura zastarjela. Indija je danas proglasila Dan žalosti zbog nesreće. Najveća železnička nesreća u Indiji dogodila se 1981. godine kada je prepun putnički voz izleteo sa šina u reku tokom ciklona u državi Bihar i kada je poginulo najmanje 800 ljudi.

Više od 200 vozila hitne pomoći poslato je na lice mesta u okrugu Balasore, rekao je lokalni zvaničnik Odiše, Pradip Džena.

Pretpostavlja se da je jedan putnički voz iskočio iz šina i prevrnuo se na suprotni kolosek pre nego što ga je udario drugi voz kasno u petak, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Indijski premijer, Narendra Modi, rekao je da je uznemiren zbog nesreće i da misli na ožalošćene porodice.

“Spasilačke operacije su u toku na mestu nesreće, a pogođenima se pruža sva moguća pomoć”, napisao je Modi na Tviteru.

Ministar unutrašnjih poslova, Amit Šah, nazvao je incident “duboko mučnim”.

U državi je proglašen dan žalosti.

Pretpostavlja se da je nekoliko vagona voza “Koromandel ekspres” iskočilo iz šina oko 13.30 sati u petak po srednjeevropskom vremenu, a pojedini od njih su završili na suprotnom koloseku, nakon čega je drugi voz “Hovrah superfast ekspresa” udario u prevrnute vagone.

Indijski zvaničnici rekli su da je u incident umešan i teretni voz koji je stajao na tom delu pruge, ne navodeći dodatne detalje.

Indija ima jednu od najvećih železničkih mreža na svetu i nesreće su veoma česte, uprkos tome što je vlada prethodnih godina ulagala stotine miliona dolara u poboljšanje infrastrukture, rekao je regionalni urednik Bi-Bi-Si-ja za Južnu Aziju, Anbarasan Ethirajan.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare