8. Juna 2023.

Ram Rampage je novi pikap kamionet Stellantisa

To su Ram i Jeep. To je stoga što je kod njih profit ubedljivo najizdašniji, pa kompanija koristi svaku priliku da se ovajdi od takve popularnosti, što čini dodavanjem novih modela.

Ram je nekada bio deo Dodgea dok ga pokojni Serđo Markione nije odvojio kao zaseban komercijalni brend za proizvodnju isključivo pikap kamiona i kombija. I pokazao se kao veoma korisan potez, pošto je model Pickup završio na drugom mestu bestselera na američkom tržištu protekle godine.

Ponuda je za sada bogatija za još jedan model pod imenom Rampage, mada su detalji i njegova generalna svrha još uvek gotovo nepostojeći u vreme pisanja ove priče. Ljubitelji američke automobilske industrije će prepoznati takvu značku kao model Dodgea iz ranih osamdesetih godina, ali dva kamioneta nemaju mnogo toga zajedničkog.

Novajlija je sličnih dimenzija onim koje karakterišu Ford Maverick, a kako već neko vreme kruže priče da Ram želi da ponudi predstavnika u takvoj kategoriji, neće nas iznenaditi ako Rampage bude baš takav kamionet. Međutim, za sada je potvrđen samo za brazilsko tržište gde mali, gradski kamioneti uživaju u velikoj popularnosti.

Rampage će deliti istu platformu na koju se oslanja i brazilski bestseler u ovoj kategoriji, a to je Fiat Toro. To znači da će pružati samonoseću karoseriju i pogon na sva četiri točka. Međutim, čelnici Rama nas uveravaju da njihov model nije prepakovani Toro i da dva kamioneta dele samo ogibljenje, dizel motore i sedišta.

To znači da će Rampage pružati unikatni 2,0-litarski turbobenzinac sa 260 konjskih snaga, ali će deliti sa Toroom i opcioni 2,0-litarski turbodizel sa 168 „grla“ i maksimalnih 380 Nm obrtnog momenta. Menjač je u oba slučaja devetostepeni automatski.

Kategorija u kojoj mu se ne može osporiti američka konekcija jeste stil. Rampage izgleda kao umanjeni Ram 1500 sa američkog tržišta, a čak je i predstavljeni model pozajmio njegovu proterensku konfiguraciju. To je Rebel („Buntovnik“) koji se već neko vreme prodaje „preko bare“ i pruža agresivniji stil sa modifikovanim ogibljenjem za sve one kupce koji bi da siđu sa asfalta. Ram će posle ponuditi i konfiguracije Laramie (sa hromiranim detaljima) i najjeftiniji Big Horn sa crnim plastičnim detaljima.

Kao što smo spomenuli, Rampage je potvrđen samo za Brazil, ali su mediji uhvatili nekoliko primeraka na testiranju u američkoj saveznoj državi Mičigen. To nam govori da postoje realne šanse da ga vidimo i u Severnoj Americi, posebno nakon što se Ford Maverick pokazao velikim komercijalnim uspehom. Gde ima dima ima i vatre…

AutoRepublika

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare