4. Septembra 2023.

Rajaner otkazao više od 350 letova zbog kvara kontrole leta

Niskotarifna aviokompanija Rajaner je saopštila da je prošli mjesec bio najbolji ikada za broj putnika iako je bio primoran da otkaže više od 350 letova zbog kvara sistema kontrole leta u Velikoj Britaniji.

Irski avioprevoznik je u ponedjeljak saopćio da je 63.000 njegovih putnika pogođeno prekidom koji je trajao nekoliko dana nakon što je britanska nacionalna služba zračnog prometa, Nats, bila prisiljena da se vrati na ručno upravljanje letovima nakon kvara na kompjuteru sedmicu dana ranije, piše Guardian. Privremeni kolaps ATC usluga dogodio se na praznični dan u augustu, jednog od najprometnijih perioda u godini zbog putovanja u sklopu ljetnih praznika.

Problem je prisilio avio-kompanije da otkažu skoro 1.600 letova u i iz Velike Britanije, uz daljnja otkazivanja i kašnjenja širom Evrope, jer su avioni i posade ostali van svojih pozicija, prema podacima kompanije Cirium.

Otkazivanje jedva da je izazvalo pad u globalnom vazdušnom saobraćaju – podaci industrijskog tijela Eurocontrol pokazali su da je na dan prekida bilo 31.300 letova – a Rajaner je i dalje bio u mogućnosti da prijavi najveći broj letova ikada jer su se ljudi vratili stopi putovanja jednakoj prije ukidanja Covid restrikcija.

Aviokompanija je prevezla 18,9 miliona putnika tokom avgusta, što je, kako je rekla, više od 11 odsto u odnosu na isti period 2022. Prethodni mjesečni rekord iznosio je 18,7 miliona, postavljen u julu.

Rajaner, među najvećim korporativnim zagađivačima u Evropi, objavljuje samo podatke o prosječnim emisijama ugljika svojih letova po kilometru, ali je vjerovatno da je rekordan broj putnika odgovarao većoj emisiji ugljika, što doprinosi globalnom zagrijavanju, piše N1.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare