5. Juna 2023.

Raj za ljubitelje biciklizma: Most kojim svakodnevno prođe 20 hiljada biciklista

Najbolji grad za bicikliste na svetu nalazi se na severu Evrope – danski Kopenhagen je raj za one koji više vole da okreću pedale nego da sede u automobilima. Čak polovina građana izabrala je bicikl kao svakodnevno prevozno sredstvo za put do posla i nazad.

Biciklisti Kopenhagena dnevno pređu oko 1,44 miliona kilometara, što naravno ne bi bilo moguće da im grad ne ponudi odgovarajuću infrastrukturu. A da sve dobro funkcioniše govore i istraživanja o zadovoljstvu biciklista – njih 97 odsto je prilično zadovoljno uslovima za vožnju biciklom u gradu. Čak tri četvrtine biciklista ne odustaje od pedala ni tokom duge i mračne danske zime. I opet, razlog za to je odlična infrastruktura.

Kopenhagen je pokazao da jednostavna, bezbedna i dobro povezana mreža biciklističkih staza i ulica podstiče ljude da žive zdravije, održivije i odgovornije živote za planetu. Jedno od najprometnijih mesta u gradu je most za bicikliste Cikelslangen – ili “biciklistička zmija”, kroz koji dnevno prođe više od 20 hiljada biciklista. “Lebdeći” iznad nivoa ulice, most elegantno vijuga nedaleko od tržnih centara i spušta se do luke, gde biciklisti nastavljaju do Kej mosta sa kojeg kreću, Brigge.

Cikelslangen (Cykelslangen) je ugledao svetlost dana 2014. nakon osam godina planiranja, a zmija duga 200 metara, visoka sedam metara, dočekana je uz aplauze. Ne sumnjamo da će mudri i praktični Danci neumorno smišljati nove projekte u najboljem gradu za bicikliste na svetu.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare