18. Januara 2023.

Radoje Zvicer za ubistvo Ognjena Orašanina ponudio avans od 500.000 KM

Orašanin je visokopozicionarni član Škaljarskog klana, a atentat je izbjegao zahvaljujući čistoj sreći.

Krajem prošle godine pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP Republike Srpske izveli su akciju „Šakal“ na području Sokoca, u kojoj je uhapšeno šest osoba.

U pripremi potjernica
Meta ove akcije je bio upravo Orašanin, ali je on izbjegao hapšenje i za njim će ovih dana biti raspisana međunarodna potjernica. Akcija je izvedena u okviru borbe protiv organizovanih kriminalnih grupa, koje su se bavile prodajom ogromnih količina narkotika.

Nakon ove akcije MUP Srpske podnio je izvještaj i protiv Radoje Zvicera, Darka Eleza, M.M. i još jedne nepoznate osobe zbog sumnje da su pokušali ubiti Orašanina.

Izvor Srpskainfo uključen u ovu istragu pojasnio je da je motiv napada na Orašanina to što što su Zvicer i Elez ocijenili da im smeta u njihovim poslovima, te su donijeli odluku da ga uklone.

– Koliko im je bitno bilo da ubiju Orasa najbolje govori podatak da nisu štedjeli novac za njegovu likvidaciju. U aplikaciji „Skaj“ su pronađene poruke u kojima se vidi da je Zvicer nudio na stotine hiljada evra, za ubistvo Orašanina – otkriva naš sagovornik.

Plan
Naš izvor je pojasnio kako je teklo organizovanje i pokušaj ubistva, ali i to kako je Orašanin imao sreću da izbjegne ubistvo.

– Nakon što su Elez i Zvicer odlučili da ubiju Orašanina, krenulo je pripremanje njegovog ubistva. Zvicer je za ubistvo Orašanina ponudio čak 250.000 evra unaprijed, kao i još dodatni novac kada on bude likvidiran – ekskluzivno otkriva izvor Srpskainfo.

Nakon toga, u oktobru 2020. godine krenulo se u organizaciju ubistva Orašanina.

– Donijeli su odluku da će ga ubiti tako što će mu postaviti eksploziv velike razorne moći ispod njegovog automobila. Oni su u to vrijeme pratili kretanje Orašanina i utvrdili da on ne vozi automobil, ali da ga skoro svakodnevno Saša Karadžić vozi u svom automobilu „ford galaksi“. Zbog toga su odlučili da eksploziv stave ispod suvozačevog mjesta u tom vozilu – kaže naš sagovornik.

Eksploziv nabavljen u Srbiji
Oni su potom u Srbiji nabavili eksploziv i ilegalno ga prebacili preko granice, te ga je preuzela jedna osoba koju je angažovao Elez.

Ta osoba je potom 9. oktobra postavila eksploziv ispod Karadžićevog automobila.

– Radi se o veoma jakom eksplozivu, koji se aktivira pomoću daljinskog. Nakon što je postavljen eksploziv ispod „forda“, organizovano je svakodnevno praćenje Karadžića – ističe pomenuti izvor.

Prema njegovim riječima, napadači su čekali da Orašanin sjedne u automobil i da tada aktiviraju eksploziv.

– Međutim, iako se Orašanin veoma često vozio u pomenutom automobilu, ovaj put ga nije koristio. Osam dana napadači su uporno čekali da Oras sjedne u automobil, ali to se nije desilo. Tek 17. oktobra Karadžić je slučajno primjetio eksploziv ispod automobila i o tome obavijestio policiju. Samo zahvaljujući čistoj sreći Orašanin je preživio ovaj pokušaj atentata – rekao je izvor iz istrage.

Pripadnici MUP Srpske su tada uspjeli bezbjedno ukloniti eksploziv i spriječiti da dođe do veće tragedije.

Bijeg u ilegalu
Izvor Srpskainfo pojasnio je da su pronađeni brojni dokazi koji potvrđuju kako je organizovan pokušaj ubistva Orašanina.

– Prilikom dekodiranja aplikacije „Skaj“ pronađene su brojne poruke između osumnjičenih u kojima se vide kako su dogovarali ubistvo i koliko je novca nuđeno. Takođe, pronađene su i poruke u kojima su dogovoreni veliki transporti i prodaje narkotika na području BiH i Srbije – istakao je naš sagovornik.

Pojasnio je kako je do sada utvrđeno da je Orašanin bio veoma ozbiljan igrač u Škaljarskom klanu i da je učestvovao u krijumčarenju velikih količina narkotika, koje su nakon toga završavale i u zemljama EU.

Osim njega, tu je još nekoliko osoba iz Srpske, koje su visoko kotirali u Škaljarskom klanu.

– Nakon ovog pokušaja ubistva, Orašanin je shvatio da mu je ugrožen život i od tada se skriva. Nabavio je i blindirani automobil, kako bi izbjegao neki od mogućih sljedećih pokušaja ubistava – kaže sagovornik Srpskainfo.

Nakon što je otključana aplikacija „Skaj“ policija je našla i brojne dokaze koje potvrđuju koliko je jak bio Orašanin. Utvrđeno je da je veoma često komunicirao s Filipom Koraćem, koji je označen kao desna ruka Luke Bojovića, vođe Škaljarskog klana.

– Utvrđeno je da je on često nabavljao drogu upravo preko Koraća. Oni su se bavili isključivo krijumčarenjem kokaina – kaže naš sagovornik.

Korać se našao i u izvještaju koji je Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP RS dostavila Tužilaštvu BiH protiv kriminalne grupe Ognjena Orašanina.

– Sumnjiče se da su od 2020. godine, djelujući kao organizovana kriminalna grupa, neovlašćeno trgovali opojnom drogom kokain na međunarodnom nivou i na teritoriji BiH, Srbije, Hrvatske i Kraljevine Belgije – saopštio je tada MUP RS.

U avgustu 2016. godine Korać je uhapšen u BiH nakon ubistva Čede Đokića, koji je likvidiran snajperom dok je pio kafu na balkonu svog stana u Zvorniku. Granična policija BiH tada je Koraća zatekla na obali Drine i priveden je zbog navodnog ilegalnog pokušaja prelaska granice. Ubrzo je sproveden u MUP RS kako bi se ispitao na okolnosti Đokićevog ubistva, da bi već sutradan bio pušten bez ikakve prijave.

SrpskaInfo

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare