13. Jula 2023.

Putine, spremaju se…

Ruski vojni bloger Igor Girkinm smatra da bi moglo da se desi da neko iz užeg kruga Vladimira Putina pokuša da ga skine s mesta predsednika Rusije.

Girkin, poznatiji I kao Strelkov, igrao je ključnu ulogu u sukobima u ukrajinskom Donbasu 2014, a više puta je osuđivao ruski vojni establišment i Putina zbog načina na koji su vodili rat u Ukrajini, koji on podržava.

On je na svom Telegram kanalu naveo da je probuna Jevgenija Prigožina, koji je domarširao na oko 200 km od Moskve, zapravo bila uspešna u smislu da je dovela do nove distribucije moći među ruskom elitom.

Naime, Girkin tvrdi da je pobuna oslabila pozicije ministra odbrane Sergeja Šojgua, regionalnog guvernera Moskve Andreja Vorobjova i gradonačelnika Moskve Sergeja Sobjanjina.

Girkin je takođe naveo da grupa iz Putinovog najužeg kruga sa sedištem u Lenjingradskoj oblasti, poznata i kao „Zadruga Ozero (Jezero)“, želi da svrgne predsednika u korist jednog od svojih članova, kao što su Prigožin ili Putinov prvi zamenik Sergej Kirijenko.

Prema njegovim rečima, ta grupa želi da sabotira ruske vojne operacije i njenu odbrambenu industrijsku bazu, kao i kontrolu pozadinskih područja u ratu kako bi Putin shvatio da mora prihvatiti poraz u ratu u Ukrajini.

Grupa bi takođe ciljala na Ministarstvo odbrane, sekretara Saveta bezbednosti Nikolaja Patruševa, FSB i druge vladine strukture, dodao je Girkin, prenosi Njuzvik.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare