26. Marta 2023.

Putin: Zapad gradi novu osovinu, sličnu bloku nacističke Njemačke i Japana

„Šta rade Sjedinjene Američke Države? Stvaraju sve više novih saveza. I to zapadnim političkim analitičarima daje razlog da govore da Zapad gradi nove ‘osovine’… Ne mi, već zapadni analitičari sami govore da Zapad počinje da gradi novu osovinu sličnu onoj koju su tridesetih godina prošlog veka stvorili fašistički režimi u Nemačkoj i Italiji i militarističkom Japanu“, naglasio je ruski predsednik.
Putin je podsetio da je NATO 2022. godine dogovorio novi strateški koncept razvoja bloka.
U strateškom konceptu Severnoatlantske alijanse eksplicitno se govori o planovima za razvoj odnosa sa zemljama Azijsko-pacifičkog regiona i o planovima za stvaranje „globalnog NATO-a“. On je dodao da su u konceptu navedene Novi Zeland, Australija i Južna Koreja.
Saradnja Rusije i Kine nije vojni savez
Predsednik Rusije naglasio je da saradnja Rusije i Kine nije vojni savez, te da ne predstavlja nikakvu pretnju za Zapad.
„Mi s Kinom ne stvaramo nikakav vojni savez. Tačno je, imamo saradnju i u vojno-tehničkoj sferi, ne krijemo to, nego radimo transparentno, tamo nema ničega tajnog“, rekao je Putin .
Putin je istakao da Rusija i Kina zajedno izvode vojne vežbe, ali da se one organizuju i sa drugim državama, „bez obzira na događaje u Donbasu, Zaporožju i Hersonu“.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare