8. Juna 2023.

Putin vlastima poplavljenih regiona naredio da zbrinu narod i pošalju spisak svega potrebnog

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je danas sa šefom administracije Hersonske oblasti Vladimirom Saljdom o situaciji u regionu koji se nalazi pod vodom nakon što je ukrajinska vojska garantirala Kahovsku hidroelektranu.

Zadužio je Ministarstvo za vanredne situacije (MČS) da pruži svu neophodnu pomoć domaćinstvima pogođenim poplavama i naredio da se napravi spisak svega što je regionu potrebno, navodi se na sajtu Kremlja.

Uništenje Kahovske hidroelektrane nanelo je ogromnu štetu Hersonskoj oblasti, pretvorilo se u humanitarnu katastrofu za nekoliko desetina hiljada ruskih građana, ugrozilo vodosnabdevanje Krima i donelo tragične posledice po poljoprivredu i ekologiju regiona.

Ukrajinske snage su 6. juna izvršile udar na hidroelektranu Kahovka, tvrde zvaničnici Kremlja. Granatranjem su uništeni hidraulični ventili na brani HE, što je izazvalo nekontrolisano ispuštanje vode.

Istražni komitet je pokrenuo krivični postupak povodom napada. A vlasti Hersonske oblasti su započele evakuaciju civila iz ugroženih područja. Evakuacija civila se, nažalost, odvija pod vatrom ukrajinskih raketnih snaga.

Ruski predsednik Vladimir Putin nazvao je granatiranje Kahovske hidroelektrane ratnim zločinom, napominjući da je njeno uništenje dovelo do ekološke i humanitarne katastrofe velikih razmera.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare