24. Maja 2023.

Putin: Vidim… Spremni smo

Ruski predsednik to je izjavio tokom obraćanja učesnicima 11. međunarodnog sastanka visokih predstavnika za bezbednosna pitanja.

“Uveren sam da ćemo zajedno postići oblikovanje pravednijeg multipolarnog sveta, dok će se ideologija isključivosti, kao i neokolonijalni sistem koji je pomogao da se eksploatišu resursi celog sveta, neminovno povući u prošlost”, rekao je Putin, preneo je Tas. On je istakao da Rusija ceni to što ima prijateljske veze sa mnogim zemljama i da je spremna da neguje te odnose.

“Cenimo činjenicu da Rusija ima brojne saveznike i partnere širom regiona i kontinenata. Iskreno negujemo istorijski jake, prijateljske i zaista poverljive veze sa azijskim, afričkim i latinoameričkim zemljama. I nastavićemo da ih negujemo”, istakao je on.

Prema njegovim rečima, situacija širom sveta postaje sve manje stabilna, sa novim žarištima tenzija. “Vidimo da savremeno međunarodno okruženje karakteriše rastuća nestabilnost. Stara žarišta tenzija se šire i pojavljuju se nova u različitim regionima”, kazao je predsednik Rusije.

Putin je istakao da se to uglavnom odnosi na težnju SAD i njihovih saveznika da “očuvaju, održe svoju dominaciju u svetu, nametnu svoja pravila, potpuno ignorišuci suverenitet, nacionalne interese i tradicije drugih zemalja”.

Rusija je spremna da se suprotstavi globalnim izazovima zajedno sa svakom zainteresovanom zemljom, rekao je on. Putin je ponovio da je “Rusija spremna da se blisko angažuje sa svim zemljama koje žele da odgovore na zajedničke izazove sa kojima se čovečanstvo suočava”.

Globalnu energetsku i prehrambenu krizu izazvale su SAD i druge zapadne zemlje, rekao je Putin.

Ruski predsednik je ocenio da ove zemlje teže očuvanju svoje dominacije u svetu, potpuno zanemarujući interese i suverenitet drugih.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare