5. Oktobra 2023.

Putin: Srbi nisu narod koji Zapad može da slomi i potčini

Predsjednik Rusije govorio je o bombardovanju Srbije od strane Zapada

“Srbi nisu narod koji Zapad može da slomi i potčini”, poručio je predsednik Rusije Vladimir Putin odgovarajući na pitanje Aleksandra Rakovića, naučnog savetnika u Instititu za noviju istoriju Srbije, o stalnom pritisku na Beograd. 

“Zašto su Srbi cilj na Zapadu, ja ne razumem. Rusija je početkom 1990. godina bila takođe cilj, želeli su da se raspadne SSSR. Srbija je bila na sve spremna i sve je htela, ali su bili pod pritiskom. I stalno prete sankcijama. Mnogo puta sam čuo da su slaba karika i da ih treba pritisnuti. To je paradigma koja je stvorena. Srbi nisu takav narod. Srbija nije takva kultura. Uništiti Srbiju je nemoguće”, rekao je Putin.

Ruski predsednik je poručio da Srbi ne mogu biti slomljeni i potčinjeni.

“Rusija i Srbija su stalna meta napada Zapada, ali ne razumem zašto”, rekao je ruski predsednik.

“Bombardovali su Beograd, pogodili ambasadu Kine, gde je tu međunarodno pravo?”

Putin se osvrnuo i na bombardovanje Jugoslavije 1999. godine, rekavši da se često moglo čuti od zapadnih lidera da je sistem UN zastareo i da ne odgovara današnjim potrebama, posebno u vreme jugoslovenske krize, kada su zemlje NATO bombardovale Beograd.

“U našoj novijoj istoriji često smo čuli od zapadnih lidera da je sistem UN zastareo, da ne zadovoljava današnje potrebe. Ali kada je to počelo? U vreme jugoslovenske krize, kada su SAD i njeni saveznici počeli da bombarduju Beograd, nemilosrdno i neustrašivo, napali su čak i u ambasadu Kine u Beogradu”, podsetio je ruski predsednik na sastanku međunarodnog diskusionog kluba “Valdaj”.

On je dodao da su zapadni lideri tada tvrdili da su principi UN zastareli, zato što su hteli da deluju bez obzira na međunarodno pravo.

Prema njegovim rečima, kada je Rusija počela da preduzima neke akcije, oni su to nazvali sramotom, rekavši da Rusija krši međunarodno pravo i Povelju UN.

“Ali, nažalost, uvek je bilo pokušaja da se međunarodno pravo prilagodi sopstvenim interesima. Da li je ovo dobro ili loše? Ovo je jako loše. EU i savremeno međunarodne pravo je zastarelo i treba ga ukinuti. Treba stvoriti nešto novo”, poručio je Putin.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare