7. Oktobra 2023.

Putin slavi 71. rođendan: Rusija jača nego ikad

Ruski predsednik ovaj dan provešće radno i učestvovaće u isporuci ruskog gasa Uzbekistanu preko Kazahstana, što je prvi put u istoriji od postojanja tih transportnih sistema.

Ruski predsednik Vladimir Putin danas slavi 71. rođendan. U ovoj teškoj godini za državu, Putin je uspeo da ujedini zemlju i pokaže kolektivnom Zapadu da je Rusija jača nego ikad.

Nedavni najnoviji rezultati istraživanja Ruskog centra za istraživanje javnog mnjenja (VCIOM), koji su pokazali da ruskom predsedniku veruje skoro 80 odsto građana, su dokaz da je Vladimir Putin za Ruse i dalje nezamenljiv.

Ruski predsednik ove godine svoj rođendan obeležava 20. put na najvišoj vladinoj funkciji, iako pada na slobodan dan, Putin će ga provesti radno. Ruski lider, zajedno sa šefovima Kazahstana i Uzbekistana Kasim-Žomartom Tokajevim i Šavkatom Mirzijojevim, učestvovaće na ceremoniji povodom početka isporuke ruskog gasa Uzbekistanu preko Kazahstana.

Kako je u petak i sam Putin naglasio, te isporuke počinju “prvi put u čitavoj istoriji postojanja tih transportnih sistema, jer gas ruske proizvodnje i ruskog porekla nikada nije poslat iz Rusije u Centralnu Aziju”.

Među prvim koji je čestitao rođendan ruskom predsedniku, bio je lider Belorusije Aleksandar Lukašenko, koji je poručio da je “životni put ruskog predsednika Vladimira Putina živopisan i ubedljiv primer nesebičnog služenja otadžbini”.

“Životni put koji ste izabrali je svetao i ubedljiv primer nesebičnog služenja otadžbini. Vaš patriotizam, poštovanje vekovnog istorijskog i kulturnog nasleđa svoje zemlje, čvrsta odbrana njenih interesa na međunarodnoj areni su zaslužili narodno priznanje”, navodi se u čestitki.

Lukašenko je istakao da Belorusija izuzetno ceni Putinov doprinos jačanju belorusko-ruskih veza, njegovu doslednu poziciju o daljem produbljivanju međudržavnih integracija i uverenost da će tradicionalno otvorena i poverljiva komunikacija doprineti dinamičnom razvoju bilateralnih odnosa u duhu istinskog savezništva i strateškog partnerstva.

Lukašenko je Putinu poželeo dobro zdravlje, neiscrpnu vitalnost, podršku porodice, prijatelja i kolega u postizanju ciljeva u teškoj aktivnosti.

Ruskom predsedniku je rođendan čestitao i lider Čečenije Ramzan Kadirov, poručivši da je Putin preuzeo predsedničku funkciju u veoma teškom trenutku za Rusiju, ali da je zahvaljujući dalekovidoj i uravnoteženoj politici, ruski lider za kratko vreme uspeo da stabilizuje situaciju u zemlji.

“Kao pravi patriota otadžbine, Vladimir Putin nije prepustio zemlju na milost i nemilost i počeo je da uspostavlja red. To su, pre svega, osetili nepošteni zvaničnici i oligarsi. Identifikovane su i prioritetne oblasti iz kojih je situacija morala da se izvuče iz krize. Tako su počele značajne promene. Danas vidimo rezultat njegovog rada, jer je Rusija ponovo postala jedna od najuticajnijih zemalja na međunarodnoj sceni”, napisao je Kadirov na Telegramu.

Kadirov se zahvalio Putinu u ime naroda Čečenije, a takođe mu je poželeo dobro zdravlje i prosperitet.

“Danas, kada se skoro ceo svet naoružao protiv Rusije, čvrsto sam uveren da ćemo, sledeći kurs našeg predsednika, nesumnjivo ostvariti pobedu”, zaključio je Kadirov.

Predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin poručio je da je Vladimir Putin spasao Rusiju, učinio je jakom i da je potrebno setiti se kako je bilo pre nego što je Putin postao šef države.

“Setite se samo kakva je bila Rusija pre nego što je Putin došao na čelo države. Pustoš, ekonomski pad, ljudi su napušteni, društvene obaveze prema građanima nisu ispunjene, zemlja je bila na ivici novog kolapsa. Vladimir Vladimirovič je spasao Rusiju i učinio je ponovo jakom”, poručio je Volodin na Telegramu.

Putinu su čestitali i lideri Azerbejdžana, Turkmenistana, Južne Osetije, ali i brojne poznate ličnosti iz kulture i sporta. Između ostalih, čestitku Putinu poslao je i bokser Kevin Džonson koji je Putina nazvao “najboljim predsednikom na svetu”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare