10. Jula 2023.

Putin se sastao sa Prigožinom pet dana nakon pobune “Vagnera”

Predsjednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je sa vlasnikom privatne vojne kompanije “Vagner” Jevgenijem Prigožinom 29. juna, pet dana nakon pobune te oružane grupe tokom koje su njeni pripadnici marširali ka Moskvi, saopštio je danas ruski Kremlj.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je Putin na sastanak tada pozvao 35 ljudi, uključujući komandante “Vagnera”.

Prema njegovim riječima, sastanak je trajao tri časa, a “Vagnerovi” komandanti poručili su Putinu da su “njegovi vojnici” i da će nastaviti da se bore za njega, javio je Rojters.

Kratka pobuna, koju je predvodio Prigožin, bila je jedan od najvećih izazova za Putina od 1999. godine. Kriza se završila dogovorom kojem je posredovao predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko.

Prigožin je kasnije izjavio da cilj pobune nije bilo svrgavanje vlasti u Moskvi, već da se vojno rukovodstvo izvede pred lice pravde zbog onoga što je nazvao “neprofesionalnim postupcima u Ukrajini”.

Prvobitni dogovor je bio da Prigožin ode u Bjelorusiju, ali je Lukašenko prošle sedmice izjavio da je šef “Vagnera” u Sankt Peterburgu. 

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare