29. Februara 2024.

Putin se obraća

Ruski predsednik Vladimir Putin održaće danas pred Federalnom skupštinom 29. po redu govor u istoriji moderne Rusije i 19. po redu kao šef države.

To je najvažniji govor u kojem će biti određeni pravci razvoja zemlje u narednih šest godina, preneo je ruski portal Sputnjik.

Današnje obraćanje od posebnog je značaja uzimajući u obzir okolnosti na spoljnopolitičkom i unutrašnjem planu.

Predviđeno je da Putin počne govor u 10 sati a koliko će trajati nije poznato – televizijske stanice su odvojile termin od sat vremena, mada je ranijih godina bilo govora koji su trajali i kraće, ali i oko dva sata.

Svoju viziju onoga što očekuje Rusiju Putin će izložiti uoči predsedničkih izbora 17. marta u trenutku kada ruska vojska ostvaruje značajne uspehe u okviru specijalne operacije ali i dok sa Zapada stižu nove pretnje zemlji. Podsetimo, pre nedelju dana Sjedinjene Države su uvele sankcije protiv 500 fizičkih lica i organizacija, a EU 13. paket ograničavajućih mera.

Pored toga, zapadne zemlje nastavile su sa pretnjama Rusiji – francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da zapadni lideri nisu odbacili mogućnost slanja snaga u Ukrajinu, a mogle su se čuti i pretnje da će Kalinjingrad biti neutralisan.

Kako se očekuje, u centru Putinove pažnje biće politika podrške porodici, mada će sadržaj govora ostati tajna do poslednjeg trenutka.

Predsednik verovatno govoriti i o socijalno-ekonomskom razvoju zemlje, specijalnoj operaciji, bezbednosti, kao i geopolitika.

Praksa godišnjeg obraćanja predsednika Rusije Federalnoj skupštini utvrđena je 1993. godine čl. 84 Ustava Rusije. U njemu se navodi da se predsednik države “obraća Federalnoj skupštini jednom godišnje i informiše o situaciji u zemlji, glavnim pravcima unutrašnje i spoljne politike države”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare