11. Oktobra 2023.

Putin: SAD su rasplamsale rat u Ukrajini još 2014. godine

Osam godina su ubijali žene, muškarce, dede… Sve se to desilo posle državnog udara u Ukrajini. I na to niko ne obraća pažnju šta su oni u to vreme radili. Svi su pažnju obratili sada, kada smo pokrenuli SVO da prekinemo ta njihova dejstva”, rekao je Putin.

Svetska ekonomija prelazi na multipolaran poredak, a mesto svake zemlje u njemu biće određen kroz prizmu toga koliko se svaka od njih dobro adaptira novonastalim izmenama, rekao je danas predsednik Rusije Vladimir Putin tokom izlaganja na ovogodišnjem forumu “Ruska nedelja energetike”. 

Predsednik je istakao da je prioritet zadovoljiti potrebe unutrašnjeg tržišta, pritom reč je, kako je kazao, ne samo o trenutnim potrebama, već i generalno, povećanju kapaciteta čitavog tržišta. 

Kako je rekao, spoljašnja trgovina Rusije, nivo zaposlenosti se menjaju, pojavljuju se nove tržišne perspektive za mali i srednji biznis. 

Putin je istakao da se posebna pažnja poklanja i boljem snabdevanju električnom energijom po celoj zemlji, radi se na razvoju čitavog sistema koji obezbeđuje transport gasa, a kao jedan od prioriteta je i to da svako domaćinstvo ima pristup gasu.

Vrlo bitno pitanje, kako je pojasnio, je i cena električne energije i gasa, kojima će biti posvećena pažnja. Ove cene moraju biti stabilne, poručio je. 

Rusija će objediniti svoje gasne transportne sisteme na zapadu i istoku, rekao je još Putin i najavio da će prvo biti povezani gasovodi “Snaga Sibira” i “Sahalin-Habarovsk-Vladivostok”.

“Snaga Sibira”, kako je otkrio, već danas isporučuje više gasa nego što je to bilo dogovoreno, a 2025. godine očekuje se da će kapacitet ovog gasovoda iznositi 38 milijardi kubnih metara na godišnjem nivou. 

Kao jedan od stubova razvoja ruskog energetskog sektora, Putin je istakao da je to i postizanje potpunog suvereniteta u toj oblasti. To će se, kako kaže, postići putem kadrovske, finansijske i tehnološke nezavisnosti.

Predsednik je posebno istakao i značaj nuklearnih elektrana za zemlju. Prema njegovim rečima, prošle godine one su postigle novi rekord, a danas obezbeđuju 20 odsto sve električne energije u Rusiji. 

Ruska škola nuklearne energetike nema konkurenciju u svetu, zaključio je Putin.

Govoreći o novonastalim izmenama nakon prošlogodišnjih dešavanja, lider Rusije je takođe rekao da je EU faktički odustala od ruskih energenata, iako ne potpuno, bez obzira na to što je Rusija godinama bila odgovoran snabdevač. Kao rezultat, njihova ekonomija sada je blizu nule, opali su prihodi, a i proizvodnja električne energije.

U tom kontekstu istakao je da su realni prihodi stanovništva u evrozoni u prvom kvartalu smanjeni za 1,2% na godišnjem nivou, dok su u Ruskoj Federaciji za isti period prihodi porasli za 4,4%.

Lider je još objasnio da svet neće moći da funkcioniše bez ruskih energenata i izjavio da je američki tečni prirodan gas čak za 30 odsto skuplji od onog koji je Evropa dobijala od “Gasproma”.

“Za kratko vreme uspeli smo da preorijentišemo svoj izvoz nafte na jug i istok. Ruski energetski sektor radi stabilno”. Finansijski pokazatelji su stabilni, prokomentarisao je Putin. 

Takođe, rekao je da se radi na razvoju energetskih transportnih sistema na istok. Preorijentacija na tržišta Azije, kako je objasnio, se dešava ne zbog geopolitičkih intriga, već zbog tendencija na tržištu

To sve je moguće zahvaljujući povećanju tankerske flote, stvaranju novih mehanizama osiguranja i reosiguranja, koji su Rusiji omogućili izlazak na nova tržišta. 

Negativne posledice politizovanih odluka naših zapadnih kolega utiču na ceo svet, a tržište nafte, koje se suočilo sa problemima, sada treba da stabilizuju odgovorne strane, rekao je još on i dodao: “Radimo sa OPEK+”, čije se članice u potpunosti drže dogovora. Organizacija se uspešno bori sa svim izazovima, a Rusija će nastaviti da i ubuduće pozitivno utiče na globalnu energetsku situaciju u svetu, zaključio je.

Takođe, ruski lider je istakao da poslednji podaci pokazuju da je doprinos pet najvećih azijskih zemalja svetskoj ekonomiji već premašio doprinos SAD i EU.

Ovaj jaz će samo nastaviti da raste, primetio je ruski lider.

Prema njegovim rečima, udeo Kine u svetskoj energetici bi do 2028. trebalo da poraste do 19,7 odsto, dok će značaj SAD u tom smislu opasti do 14,5 odsto. 

Govoreći o tečnom prirodnom gasu, kazao je i da očekuje rast potražnje za ovim energentom, kao i rast konkurencije u toj sferi. Do kraja ove decenije, potražnja za njim bi trebalo da iznosi i 600 miliona tona godišnje. 

O Bliskom istoku

Ono što se danas dešava  je užasno, shvatamo da je eskalacija nasilja sa obe strane velika, ali je potrebno težiti ka tome da se civilne žrtve smanje koliko je to moguće, rekao je Putin, komentarišući poslednju eskalaciju izraelsko-palestinskog sukoba.

Ako su muškarci odlučili da se bore jedni protiv drugih neka se bore, ali deca i žene ne treba da se diraju, istakao je ruski lider, dodajući da ne zna da li će se situacija u skorije vreme smiriti.

Takođe, on je upozorio da širenje konflikta može dovesti do ozbiljnih posledica, a dalja eskalacija može uticati i na energetsku situaciju.

Kako je objasnio, palestinska problematika je jako bitna za svakog muslimana, jer se na nju gleda kao na nepravdu velikih razmera.

“Zašto?”, upitao je on, a zatim i objasnio da je pre više godina doneta odluka o stvaranju dve države, Izraela i Palestinske države, ali, kao što svi znamo, do sada je, “zbog različitih okolnosti”, stvorena samo jedna od njih – Izrael. 

Pritom, istakao je on, Izraelci danas kontrolišu i deo teritorija koju Palestinci smatraju za svoju drevnu teritoriju. 

U tom kontekstu, prokomentarisao je i to kako su se poslednjih godina po izraelsko-palestinskom pitanju ponašali američki zvaničnici, objasnivši da su SAD zapostavile već postojeće mehanizme i pribegle drugačijem rešavanju problematike. 

Poslednjih godina akcenat su stavili na to da zadovolje materijalne potrebe Palestinskog naroda. Faktički su pokušali da zamene rešenje političkih problema na taj način. Naravno da je i taj aspekat za Palestince bitan, jer je njihov standard nizak, ali, naravno, da samo to ne može rešiti problem u celini, izjavio je Putin.

Takođe, dodao je da stav Rusije po tom pitanju nije formiran danas, nakon poslednjih tragičnih događaja – on postoji godinama. I Izraelci i Palestinci vrlo dobro znaju naš stav, potvrdio je ruski lider.

Mi smo se uvek zalagali za izvršavanje odredbi Saveta bezbednosti UN, i u tome je koren svih problema, pojasnio je on, aludirajući na to da se ove odredbe ne poštuju i da se Rusija zalaže za formiranje Palestinske države

Putin se, takođe, osvrnuo i na izjave da je Iran navodno doprineo eskalaciji palestinsko-izraelskog konflikta, rekavši da za te optužbe, kao i obično, nema dokaza. 

“Iran, kao i obično, optužuju bez dokaza”, zaključio je on.

Skrenuo je pažnju i na to što SAD danas koncentrišu svoje grupe nosača aviona bliže ka granici Izraela, što će, po njegovom mišljenju, samo pogoršati situaciju. 

O ukrajinskoj krizi

Odgovarajući na pitanje moderatora foruma da li je istina da je sadašnji sukob u Ukrajini, zapravo, rat između Zapada i Rusije, na koji se čekalo 30 godina, Putin je odgovorio da se sa takvom tvrdnjom i slaže i ne slaže u isto vreme.

Kako je rekao, Rusija je od raspada SSSR dosta radila kako bi se uspostavila stabilna situacija u Evropi, dok je Zapad ipak radio na širenju NATO-a na istok. 

Pet puta su se proširili na istok, pa su onda počeli da u tom kontekstu spominju Ukrajinu, a još su i potpomogli državni prevrat u Kijevu, i zatim rekli da nisu ni planirali da poštuju mirovne sporazume, objasnio je on, aludirajući na Minske sporazume. 

Putin je podsetio da je rat u Ukrajini počeo ne sada, već 2014. godine, nakon prevrata, koji su podržali i SAD i Evropa.

“Započeli su borbe na jugoistoku Ukrajine. Osam godina su ubijali decu, žene, starije osobe, i na to niko nije reagovao”, naglasio je predsednik Rusije, dodavši da je poslednja SVO, zapravo, pokušaj ruske strane da konačno završi sukob, a da je svet na situaciju u Ukrajini obratio pažnju tek nakon prošlogodišnjih februarskih dešavanja. 

Ukratko o ovogodišnjem forumu 

Ovogodišnji forum inače je šesti po redu. Održava se u Moskvi od 11. do 13. oktobra. Učesnici će govoriti o elektroenergetici, industriji nafte, gasa, uglja i hemijskoj industriji.

Tema ovogodišnjeg foruma je “Nova realnost svetske energetike: stvarajući budućnost“. Forumu, kako se očekuje, prisustvuje 4.000 gostiju iz više od 60 zemalja sveta. U pitanju su ministri, ambasadori, zamenici premijera, rukovodioci međunarodnih i regionalnih organizacija. 

Očekuje se i izlaganje i premijera Republike Srpske Radovana Viškovića, premijera Iraka Mohameda Šija al-Sudanija, zamenika premijera Iraka i ministra za naftu Hajana Abdulganija Abdulzahra Aljsavada, i ministarke ekonomije, finansija i spoljne trgovine Venecuele Delsi Eloine Rodriges Gomes. 

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare