5. Oktobra 2023.

Putin: Ruski kontraudar na nuklearni napad ne bi preživio nijedan neprijatelj

Ruski uzvratni udar na nuklearni napad potencijalnog agresora neće ostaviti nikakve šanse za opstanak nijednom neprijatelju, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin na plenarnoj sjednici Međunarodnog debatnog kluba „Valdaj“.

„Želim da uverim sve da je današnji odgovor apsolutno neprihvatljiv za bilo kog potencijalnog agresora. Jer od trenutka kada se otkrije lansiranje rakete, odakle god da se to desilo – sa bilo kog mesta u svetskim okeanima, ili sa bilo koje teritorije – kao odgovor, u kontraudaru u vazduhu će se pojaviti toliki broj, toliko stotina naših raketa, da nijedan neprijatelj neće imati šanse da preživi. Istovremeno, u nekoliko pravaca odjednom“, naglasio je šef države.

Prema njegovim rečima, u vojnoj doktrini Rusije postoje dva razloga zbog kojih može biti primenjene nuklearno oružje: udar na Rusiju i pretnja opstanku Rusije.

On je izrazio stav da niko pri zdravoj pameti ne bi pomislio da primeni nuklearno oružje protiv Rusije.

Putin je naglasio da danas ne postoji takva situacija da bilo šta predstavlja pretnju opstanku ruske države.

Ne mislim da je potrebno da se menja Koncepcija nuklearnog odvraćanja Rusije, ocenio je šef ruske države.

Ruski predsednik je, pored toga, naglasio da SAD nisu ratifikovale dokument o zabrani testiranja nuklearnog oružja, dok je Rusija i potpisala i ratifikovala.

Putin je naglasio da nije trenutno spreman da kaže treba li Rusija da testira nuklearno oružje, ali Moskva bi mogla da se ponaša po ugledu na Vašington.

Uskoro masovna proizvodnja „sarmata“ i „burevesnika“

Putin je objavio i da će Rusija uskoro preći na masovnu proizvodnju i uvesti u redovno naoružanje rakete „sarmat“ i „burevesnik“.

On je dodao da je Rusija izvela najnoviju uspešnu probu interkontinentalne krstareće rakete „burevesnik“ na nuklearni pogon.

Putin je istakao i da će u najskorije vreme u redovno naoružanje ući raketa „sarmat“.

Rusija je faktički završila radove na „sarmatu“, ali moraju da se završe birokratske procedure, dodao je on.

„Mi smo faktički završili posao na ‘sarmatu’, na super-teškoj raketi. Ostalo je pitanje da neke procedure treba da završimo čisto administrativno i birokratski“, objasnio je ruski lider.

Sputnjik.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare