21. Marta 2023.

Putin: Rusija će biti prinuđena da reaguje na oružje sa osiromašenim uranijumom

„Danas je objavljeno da je Velika Britanija… najavila ne samo isporuku tenkova Ukrajini, već i granata sa osiromašenim uranijumom. Izgleda da je Zapad zaista odlučio da se bori protiv Rusije do poslednjeg Ukrajinca, ne rečima, već delom“, istakao je Putin.„Ali želim u vezi sa tim da napomenem da, ukoliko se sve ovo desi, onda će Rusija biti prinuđena da u skladu sa tim reaguje, mislim na činjenicu da kolektivni Zapad već počinje da koristi oružje sa nuklearnom komponentom“.

Putin je napomenuo da je vest o ovoj nameri Velike Britanije dobio tokom pregovora sa Si Đinpingom, sa kojim je, između ostalog, razgovarao i o pitanju mogućnosti sprovođenja kineskog plana rešavanja situacije u Ukrajini.Zamenica britanskog ministra odbrane Anabel Goldi izjavila je ranije da će London pored slanja eskadrile borbenih tenkova „čelendžer 2“ u Ukrajinu, takođe poslati municiju, uključujući oklopne granate koje sadrže osiromašeni uranijum.

Američke trupe koristile su municiju sa osiromašenim uranijumom tokom operacije „Pustinjska oluja“, bombardovanja Jugoslavije i invazije na Irak 2003. godine. Kao što su primetili stručnjaci, korišćenje ove municije može dovesti do onkoloških bolesti.

Sputnjik.rs

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare