28. Februara 2023.

Putin potpisao ukaz o zamrzavanju Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju

„Predviđeno je da Ruska Federacija obustavi dejstvo Sporazuma između Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država o merama za dalje smanjenje i ograničavanje strateškog ofanzivnog naoružanja, potpisanog u Pragu 8. aprila 2010. godine“, navodi se u tekstu.Zakon bi mogao da stupi na snagu nakon zvaničnog objavljivanja, navodi se u tekstu dokumenta. Odluku o nastavku učešća Rusije u sporazumu doneće predsednik.

Ruski predsednik Vladimir Putin održao je 21. februara tradicionalno obraćanje Federalnoj skupštini. On je tom prilikom saopštio da Rusija obustavlja svoje učešće u sporazumu START, ali da ne izlazi iz njega.

Putin je istakao da nuklearne arsenale n nemaju samo SAD sa kojima je potpisan sporazum, nego i zemlje NATO-a poput Francuske i Velike Britanije.START je jedini rusko-američki režim kontrole nuklearnog naoružanja koji ističe 2026. godine. Moskva i Vašington su počeli da dogovaraju parametre budućeg sporazuma o ograničenju nuklearnog naoružanja, ali je dijalog prekinut nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Sputnjik.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare