Putin: Porast ruske ekonomije, niska stopa nezaposlenosti - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Putin: Porast ruske ekonomije, niska stopa nezaposlenosti

Ruski predsjednik na sastanku sa članovima vlade

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da ruska ekonomija pokazuje pozitivnu dinamiku, između ostalog i kroz razvoj slobodnih ogranaka zapadnih kompanija.

Putin je istakao činjenicu da ruska ekonomija počinje da se razvija po novom modelu. 

“Poznato je da ruska ekonomija od jula prošle godine pokazuje pozitivnu dinamiku, uključujući i zbog razvoja poslovnih ogranaka zapadnih kompanija na našem tržištu, zbog onih koji su napustili naše tržište, kao i zbog aktivnog razvoja odnosa sa zemljama Istoka i Juga”, rekao je Putin na sastanku sa članovima vlade. 

Ruski lider je naveo da bez obzira na to, ruski zvaničnici ne treba da se opuste i da je neophodno obezbediti ekonomski suverenitet, dok je vodeći faktor privrednog rasta stalni porast domaće tražnje.

Prema njegovim rečima nezaposlenost u Ruskoj Federaciji ostaje rekordno niska, ali to ne znači da su svi problemi na tržištu rada rešeni.

“Nezaposlenost u Rusiji je rekordno niska, ali to ne znači da su svi problemi na tržištu rada rešeni. Generalno se postavljaju pitanja o kvalitetu poslova, a u pojedinim regionima i lokalitetima stopa nezaposlenosti je mnogo veća od republičkog proseka”, istakao je on.

Putin je dodao da je neophodno da se podrže i ojačaju pozitivni trendovi u ruskoj privredi, poveća njena efikasnost, obezbedi tehnološki, kadrovski i finansijski suverenitet.

Ruski predsednik je pozvao da se spreči ubrzanje inflacije ili njeno preterano usporavanje, kao i da dinamika domaće tražnje treba da odgovara ciljanoj inflaciji.

“Dinamika domaće tražnje treba da odgovara inflacionim ciljevima Ruske banke. Važno je sprečiti ili njeno ubrzanje ili prekomerno usporavanje. Neću davati najnovije podatke o inflaciji, ali i sami to dobro znate”, rekao je on.

Povećanje obima spoljnotrgovinskog prometa sa velikim inostranim partnerima

Što se tiče spoljnotrgovinskog prometa, njegovi obim sa našim glavnim partnerima raste, rekao je ruski lider.

“Nakon februarskih rezultata povećan je obim utovara na železnici, a preliminarni podaci za mart 2023. ukazuju na dalje poboljšanje ove dinamike. Ovo je, kao što znamo, veoma dobar pokazatelj šta se dešava u stvarnom životu”, naglasio je on i dodao da se to dešava, između ostalog, “zahvaljujući restrukturiranju logistike”.

Prema njegovim rečima, finansijski sistem Ruske Federacije treba da igra veliku ulogu u zadovoljavanju potreba izvoznika kako bi zamenili zapadne kompanije koje su se povukle sa ruskog tržišta.

“Ključno pitanje za pokretanje biznis ideja je finansiranje i iz bankarskog sektora i sa berze. Govorimo pre svega o kapitalu ili takozvanom mezanin finansiranju. Danas se ovi alati ne koriste dovoljno. Od banaka, celog finansijskog sistema se traži više sredstava za razvojne projekte i posebno za inicijative brzorastućih tehnoloških kompanija”, precizirao je predsednik.

RT.

Danas objavljeno

Srbinu koji je nestao u Grčkoj nema traga, porodica prolazi kroz agoniju

Zeljka

Pritvorenik u KPZ Banjaluka pronađen mrtav, policija obavlja uviđaj

Zeljka

U duhu Kočićevog stvaralaštva: Do kraja juna otvoren poziv za dodjelu „Kočićeve nagrade“

Zeljka

Ostavite komentar