2. Aprila 2024.

Putin: Pokušali su da nas podjele napadom na “Krokus siti”, uhvatićemo nalogodavce

Predsjednik Rusije naredio je pojačanje bezbjednosnih mjera na javnim mjestima i regionima u blizini fronta, i još jednom istakao da će biti pronađeni svi koji su bili umiješani u teroristički napad u Moskvi

Oni koji su naručili teroristički napad na “Krokus siti” želeli su da podele Rusiju, a protiv nas pokušavaju da se bore terorističkim napadima, rekao je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova.

Putin je istakao da je potrebno pojačati bezbednost na javnim mestima, i spremnost na reagovanje u vanrednim situacijama, posebno kada je reč o regionima koji se nalaze nedaleko od fronta.

Važno je da ustanovimo sve karike terorističkog lanca i one koji su imali korist od napada na “Krokus siti”, dodao je predsednik Putin i još jednom ponovio da će Moskva uhvatiti one koji stoje iza napada.  

“Platili smo veoma visoku cenu, tako da analiza čitave situacije (napada u Moskvi) mora biti krajnje objektivna i profesionalna. To je važno, pre svega, kako bismo bezbednost na mestima sa velikim brojem ljudi podigli na viši nivo”, naglasio je lider Rusije.

Kako je dodao, svi bitni objekti poput javnog prevoza, škola, bolnica, pozorišta… moraju biti dobro obezbeđeni, a ključnu ulogu u tome imaće MUP Rusije.

Takođe, predsednik Putin ističe da je u toku provera rada svih organa vlasti i onih privatnih organizacija koji su bili odgovorni za bezbednost u “Krokus sitiju”.

Potrebna bolja koordinacija rada službi

“Generalno, jedan od ključnih zadataka je poboljšanje koordinacije rada svih organa za sprovođenje zakona i obaveštajnih službi. Moramo poći od toga da se danas unutrašnje i spoljašnje pretnje često prepliću. I one su podjednako usmerene protiv naših građana i društva, i imaju za cilj da obuzdaju Rusiju i potkopaju naš suverenitet”.

“Istovremeno, neprihvatljivo je, želim to da istaknem, koristiti nedavne tragične događaje za izazivanje nacionalne mržnje, ksenofobije, islamofobije i tako dalje”, poručio je predsednik Rusije.

U razgovoru sa pripadnicima MUP-a, Putin je naveo da su od izuzetne važnosti red i mir na javnim mestimaborba protiv ekstremistaborba protiv ilegalne migracije i organizovanog kriminala, kao i efikasan rad lokalnih službi. 

U isto vreme, pohvalio je rad MUP-a u novim ruskim oblastima, budući da je tamo, kako je rekao, potrebno boriti se ne samo protiv kriminala, već i diverzanata.

Potrebna je nova migraciona politika

Predsednik Rusije istakao je da treba biti posebno pažljiv prilikom izdavanja ruskog pasoša kako ga slučajno ne bi dobili diverzanti ili neonacisti.

“Kontrola (izdavanja ruskog pasoša) mora biti najdetaljnija”, jer je ilegalna migracija jedan od faktora koji doprinosi ekstremizmu, objasnio je ruski predsednik nakon čega je naredio promene u migracionoj politici. 

“U Rusiju mogu da dođu da žive i rade samo oni koji poštuju našu tradiciju, jezik, kulturu i istoriju. Ovaj princip trebalo bi da bude odlučujući”, istakao je Putin.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare