6. Oktobra 2023.

Putin otkrio šta se desilo Jevgeniju Prigožinu

Osim što je otkrio da su na telu Prigožina i ostalih lidera Vagner grupe koji su poginuli s njim u padu aviona, Putin odbacio mogućnost da je taj avion gađan.

“Pitanje verovatno visi u vazduhu – šta se desilo sa rukovodstvom vojne kompanije… Načelnik Istražnog komiteta je izvestio da su fragmenti ručnih bombi pronađeni u telima žrtava. Spoljnog uticaja na avion nije bilo”, rekao je na sastanku Međunarodnog diskusionog kluba “Valdaj”.

On je podvukao i da je to utvrđena činjenica.

Putin je naveo i da je nekoliko hiljada boraca Vagnerove grupe potpisalo ugovore sa Oružanim snagama Rusije. On je napomenuo da u Rusiji nema privatnih vojnih kompanija, jer, kako je naveo, nema odgovarajuće zakonske regulative.

“‘Privatna vojna kompanija’ je naziv koji su kreirali novinari. U Rusiji nema privatnih vojnih kompanija jer ne postoji zakon o privatnim vojnim kompanijama. Kod nas ih nema i nije ih bilo”, rekao je Putin, dodajući da je iskustvo sa Vagnerom bilo “nespretno” jer nije bilo zasnovano na zakonu.

Prema rečima predsednika Rusije, učešće boraca Vagnerove grupe izazvala je potreba na bojnom polju.

Ministarstvo za vanredne situacije Rusije saopštilo je 23. avgusta da se privatni avion “Embraer Legacy” koji je leteo iz Moskve za Sankt Peterburg srušio u blizini sela Kuženkino u Tverskoj oblasti. Kasnije je ruski Istražni komitet saopštio da je utvrđen identitet svih 10 žrtava, a da je među putnicima bio osnivač i vođa Vagner grupe Jevgenij Prigožin.

Prekinuta pobuna, tokom koje je zahtevao smenu ministra odbrane Sergeja Šojgua, bila je najveći izazov za vladavinu predsednika Putina od njegovog dolaska na vlast 1999. godine.

Rusija je saopštila da je potvrdila njegovu smrt u nesreći nakon DNK analiza, ali nije otkrila uzrok.

On je sahranjen na groblju u Sankt Peterburgu u krugu porodice i prijatelja, saopštio je njegov PR tim.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare