5. Oktobra 2023.

Putin: Naš zadatak je izgradnja novog svijeta, prosperitet Zapada postignut pljačkom cijele planete

Stalno čujemo: morate, dužni ste, ozbiljno vas upozoravamo… Ko ste vi uopšte?

S kojim pravom imate nekoga da upozoravate, jasno je poručio ruski predsednik na plenarnoj sednici međunarodnog diskusionog kluba “Valdaj”

Svedoci smo velike globalne multipolarne promene u svetu, naš zadatak je izgradnja novog sveta, izjavio je ruski predsednik na plenarnoj sednici međunarodnog diskusionog kluba “Valdaj”.

Ruski predsednik je istakao da niko nije hteo da sluša Rusiju, a da je arogancija Zapada jednostavno bila van svake pameti.

“Sve ove godine upozoravamo: ovakav pristup ne samo da vodi u ćorsokak, već je ispunjen sve većom pretnjom vojnog sukoba, ali nas nisu poslušali. Prosperitet Zapada je u velikoj meri postignut pljačkom cele planete i beskrajnom ekspanzijom. Rusija nije započela rat u Ukrajini, već pokušava da ga okonča”, naglasio je.

Ruski predsednik je naveo da forum “Valdaj”, koji tradicionalno okuplja političare, naučnike, stručnjake i javne ličnosti iz mnogih zemalja sveta, još jednom potvrđuje visok status tražene intelektualne platforme.

“‘Valdajske’ diskusije su uvek odraz najvažnijih procesa u svetskoj politici 21. veka”, istakao je.

Prema njegovim rečima, globalni problemi čovečanstva zahtevaju kolektivna rešenja, a sebičnost i uobraženost će dovesti do ćorsokaka.

“Tokom proteklih 20 godina u svetu su se desile ozbiljne promene. Rusija je sposobna da da ogroman doprinos novom svetskom poretku, ali su neki pogrešno shvatili našu spremnost – kao potčinjavanje”, naglasio je ruski predsednik.

Ruski predsednik se osvrnuo i na žrtve Donbasa, istakavši da je pokrenut rat protiv tog regiona, a da mrtvu decu u Donbasu niko nije brojao.

“Niko u drugim zemljama, posebno na Zapadu, nije plakao za mrtvima”, ukazao je. 

Putin je podsetio da je Rusija predlagala da uđe u NATO, ali su oni odbili.

“Predlog Moskve da uđe u NATO su odbili. Zapadu, određenom delu zapadne elite, uvek je potreban neprijatelj”, istakao je.

Kako je naveo, Rusija se angažovala na podršci stanovnika Krima i Sevastopolja, nije ih zastrašivala etničkim čišćenjem u nacističkom duhu, niti je pokušavala da potčini Donbas bombardovanjem.

Ruski predsednik se dotakao i ruske Specijalne vojne operacije, napomenuvši da ona ima za cilj okončanje rata koji Zapad vodi već deset godina.

“Svi jednostrani koraci Zapada neizbežno će naići na uzvratne akcije. Rusija je najveća zemlja na svetu, ne traži nove zemlje, a ukrajinska kriza nije teritorijalni sukob”, napomenuo je.

SAD nameću svoju ekonomsku liniju Evropi, nastavio je Putin, pokušavajući da zamene zakone nekim pravilima, nazvavši ih “nekakvim glupostima”.

“Stalno čujemo: morate, dužni ste, ozbiljno vas upozoravamo… Ko ste vi uopšte? S kojim pravom imate nekoga da upozoravate?”, ukazao je ruski predsednik.

Putin je dodao da je pojam civilizacije za Rusiju višestruka pojava, da niko od njih nije gori ni bolji od drugih, svi su jednaki, napomenuvši da je Rusija uvek izvlačila pouke iz istorije za budućnost, jačajući nacionalno jedinstvo i integritet.

Kako je ocenio, čovečanstvo se ne kreće ka fragmentaciji i blokovskoj konfrontaciji, već pre ka sinergiji, poručivši da svoja civilzacija ne sme da se izda, jer to vodi u haos.

“Na Zapadu su zaboravili šta je kompromis, žele da proguraju svoje interese po svaku cenu. Videćemo šta će od toga biti.  Niko nema pravo da vlada svetom za druge”, jasno je poručio ruski predsednik.

Raznolikost sveta treba da bude temelj univerzalnog razvoja, ništa se ne može nametnuti, ocenio je Putin, i dodao da Rusija želi da živi u otvorenom svetu, gde će biti različitosti i gde niko neće podizati veštačke barijere.

“Ne možete da osigurate bezbednost jednih na račun drugih, harmonija je dostižna svima, samo treba ostaviti po strani ponos i ne gledati na druge kao na divljake. Mi smo za pravdu za sve. Era eksploatacije bilo koga je prošlost. Zemlje i narodi su jasno svesni svojih interesa i mogućnosti i spremni su da se oslone na sebe”, rekao je Putin.

Rusija je bila, jeste i biće jedan od temelja svetskog sistema, kazao je ruski lider, naglasivši da je Rusija uverena da će se multipolarni svet uspostaviti.

“Rusija je spremna na konstruktivnu interakciju sa svim zemljama, ali i na oštro suprotstavljanje onima koji se zalažu za diktaturu. Svet budućnosti je svet kolektivnih odluka”, smatra Putin. 

Kako je dodao, Rusija čeka pojavu zdravog razuma u Kijevu, dok će za to vreme braniti svoje tradicije i vrednosti.

Putin je izrazio uverenje da će Sjedinjene Države na kraju prevazići zastoj u podršci Ukrajini, koji je povezan sa budžetskim problemima, napomenuvši da “će naći novac i štampati ga više”.

“U Evropi je ekonomska situacija mnogo gora nego u Sjedinjenim Državama, velike ekonomije stagniraju. Mnogi proizvodni pogoni u Evropi se zatvaraju i sele u SAD. Za Vašington štampanje novca i razbacivanje po svetu ništa ne košta, jer samo tokom kovid perioda štampali su više od devet biliona dolara”, dodao je Putin, napomenuvši da će Evropa pomoći Ukrajini samo na račun daljeg pogoršanja ekonomije i položaja njenih građana.

Ruske granice se nigde ne završavaju, a ruski svet je generalno globalan, ocenio je predsednik Rusije.

“Za treći kvartal ove godine vidimo suficit u budžetu. Ruski budžet se dobro snalazi i snalaziće se u budućnosti sa sprovođenjem SVO.Potrošnja na odbranu je udvostručena, ali istovremeno imamo budžetski suficit u ovom kvartalu iznad 660 milijardi rubalja, ovo je zdrav budžet”, ukazao je. 

Upitan da prokomentariše izjavu šefa Evropskog saveta Šarla Mišela, da je “Rusija navodno izdala Jermeniju”, Putin je poručio: “U našem narodu kažu – čija bi krava mukala, a vaša bi ćutala”.

Tema ovogodišnje sednice je “Pravedna multipolarnost: kako osigurati bezbednost i razvoj za sve”.

Ovogodišnje, 20. zasedanje foruma “Valdaj” održava se u Sočiju od 2. do 5. oktobra. U njegovom radu učestvuje 140 stručnjaka, političara, diplomata i ekonomista iz 42 zemlje Afrike, Evroazije, Severne i Južne Amerike.

Putin se tradicionalno sastaje s učesnicima “Valdaja” od osnivanja kluba 2004. godine.

Prva konferencija održana je u Velikom Novgorodu kod Valdajskog jezera, pa otuda i naziv foruma. Od 2014. godine sastanci kluba održavaju se u Sočiju.

Izuzetak je 2020, kada su se desile promene zbog pandemije virusa korona: događaj je održan u Moskvi, a predsednik je učestvovao putem video-linka. Prošle godine sastanak kluba takođe je organizovan u ruskoj prestonici.

Međunarodni diskusioni klub “Valdaj” je udruženje vodećih stranih i ruskih stručnjaka iz oblasti političkih nauka, ekonomije, istorije i međunarodnih odnosa. Klub je nastao u septembru 2004. na inicijativu agencije “RIA Novosti”, Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku, lista “Moskva tajms” i časopisa “Rusija u globalnim poslovima”.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare