24. Maja 2023.

Putin na Evroazijskom ekonomskom forumu: Uloga našeg saveza sve veća, svijet se brzo razvija

Veliki broj ljudi koji danas prisustvuju događaju dovoljno govori o tome da je uloga našeg saveza sve veća i da se svet sve brže razvija, rekao je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na Evroazijskom ekonomskom forumu.

Na globalnoj sceni dešavaju se velike promene, a veliki broj država danas je zainteresovan za razvoj uzajamno korisnih odnosa, dodao je. Najveći deo međunarodne zajednice zainteresovan je za takvu saradnju, i to, kako je rekao Putin, nisu samo prazne reči.

Mi veoma dobro poslujemo sa ŠOS-om, BRIKS-om, zemljama Azije, Latinske Amerike i zemljama Persijskog zaliva, ponovio je predsednik Rusije, dodajući da je Rusija zainteresovana za pravednu saradnju sa svima onima koji žele da posluju sa njom.

Svi oni koji se ponašaju drugačije, kako je kazao, nanose štetu ekonomskoj situaciji u svetu, ali i samim sebi.

“Nije tajna da naši zapadni partneri pokušavaju da nagovore saradnike Rusije da prestanu da sarađuju sa nama”, istakao je ruski predsednik.

On je ponovio da je Rusija oduvek vrlo odgovorno pristupala saradnji sa drugim zemljama i da i danas ispunjava redovno sve svoje obaveze, pa čak i kada je reč o energetskoj saradnji u današnjoj situaciji. Ukrajina nas naziva agresorom, ali joj to ne smeta da veoma lepo sarađuje na transportu našeg gasa u Evropu, objasnio je predsednik, navodeći i da nije Moskva digla u vazduh Severni tok niti zaustavila rad drugih gasovoda u Evropi.

Rusija je u stanju da se adaptira novim okolnostima i jedan je od lidera kada je reč o “odbacivanju” valuta neprijateljskih država, dodao je on. 

Putin je spomenuo da danas i ruski i međunarodni stručnjaci prognoziraju rast BDP-a Rusije, uprkos izazovima sa kojima je danas zemlja suočena.

Kako je rekao, Evroazijski ekonomski savez nastavlja dobru saradnju sa svojim partnerima, među kojima je i Srbija.

Savez ceni sve države koje su zainteresovane za saradnju sa nama, rekao je Putin.

RTbalkan.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare