1. Septembra 2023.

Putin na ceremoniji otvaranja škola u novim regionima Rusije

Nove obrazovne institucije otvorene su u Marijupolju, Novgorodskoj oblasti, Dagestanu i Rostovu na Donu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je sunarodnicima Dan znanja.

“Čestitam našim pedagozima, učenicima, roditeljima današnji praznik – Dan znanja. Želim vam uspeh u učenju i radu”, rekao je Putin tokom ceremonije otvaranja škola u više ruskih regiona.

Rusija je danas otvorila vrata 160 novih škola i skoro 1.300 školskih objekata koji su renovirani, što znači da će više od 630.000 ruskih školaraca imati priliku da uči u savremenim uslovima, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Konkretno, nove obrazovne institucije otvorene su u Marijupolju, Novgorodskoj oblasti, Dagestanu i Rostovu na Donu.

“U protekle četiri i po godine, kao rezultat sprovođenja državnog programa razvoja obrazovanja, poboljšani su uslovi učenja za više od milion i po školaraca. Izgrađeno je više od 900 novih škola, u kojima je otvoreno više od 540.000 dodatnih mesta”, rekao je Putin.

Putin je poručio da Rusija mora i dalje da bude primer kako se stvaraju uslovi za obrazovanje mladih pokolenja i ukazao na značaj činjenice da se rusko iskustvo primenjuje u partnerskim i prijateljskim državama u svetu.

Prema njegovim rečima u Donbasu najpre treba rešiti bezbednosna pitanja, ali i pitanja od društvenog značaja koja se ne smeju zapostaviti, i dodao da vlasti rade na tome.

Putin je zatražio od vlade da nastavi da radi na integraciji obrazovnih institucija u novim regionima Ruske Federacije u ruski obrazovni sistem.

Ceremonija početka izgradnje ruskih škola u Kirgistanu

Predsednik Rusije i predsednik Kirgistana Sadir Žaparov ceremonijalno su ranije putem video prenosa prisustvovali svečanom početku izgradnje tri ruske škole u Biškeku, Batkenu i Karakolu.

“Siguran sam da će nove ruske škole doprineti sveobuhvatnom obrazovanju mlađe generacije Kirgistana, doprinoseći na taj način produbljivanju tradicije prijateljstva i međusobnog razumevanja naroda naših država, kao i razvoju strateškog partnerstva Rusije i Kirgistana”, naglasio je Putin.

Obrazovni proces u školama će se odvijati po obrazovnim standardima obe zemlje, a maturanti će po završetku dobiti dva sertifikata, što je važno za dalji razvoj karijere svakog pojedinca koji će se školovati, dodao je Putin.

Kako je istakao, do 2027. Rusija planira da izgradi devet škola u sedam gradova i dva sela u Kirgistanu.

Troškove izgradnje i opremanja škola, uključujući sportsku infrastrukturu, bazene, obezbeđivanje obrazovne literature, Rusija preuzima na sebe, naglasio je Putin.

Rusija i Kirgistan sarađuju u oblasti visokog obrazovanja, dodao je. Trenutno više od 16.000 studenata iz Kirgistana studira u Rusiji. Širi se i mreža ruskih univerziteta u Kirgistanu, planiramo otvaranje ogranka Moskovskog državnog univerziteta, istakao je Putin.

Ruske škole u Kirgistanu otvoriće vrata za svoje učenike 2026. godine, dodao je. Čestitao je početak izgradnje škola, i naglasio da je simbolično što radovi počinju baš 1. septembra na Dan znanja.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare